Bulgogi Portobello Tacos z majonezem Gochujang

Jednym z moich ulubionych koreańskich dań jest bulgogi - grillowane paski wołowiny, które zostały zamarynowane w najpyszniejszym słodkim, pikantnym i słonym sosie. Moja macocha jest Koreanką i jednym z najważniejszych punktów wizyty u jej rodziny na Florydzie jest ogromna uczta, na którą jesteśmy zapraszani podczas odwiedzin. Na stole leży tyle różnych talerzy i wygląda na to, że jest ich za dużo, żeby ktokolwiek mógł skończyć, ale nam zawsze się udaje. A bulgogi jest zwykle na pierwszym miejscu!

Bulgogi tacos zdecydowanie nie są tradycyjne - te fusion tacos po raz pierwszy zyskały sławę dzięki szefowi kuchni Roi Choi i jego food truckowi z Los Angeles. Ale jeśli raz spróbujesz kombinacji wędzonego, tłustego bulgogi zawiniętego w tortillę z kremowym awokado i pikantnym sosem, będziesz uzależniony!

Ponieważ przygotowywałem to danie w Krajowym Dniu Grzyba, postanowiłem zastąpić je grzybami portobello. Mają one mięsny smak i wchłaniają całą tę cudowną marynatę. Jest to prawdopodobnie mój ulubiony wegetariański przepis na taco!


Bulgogi Portobello Tacos z majonezem Gochujang

Na 8 tacos

Składniki

Grzyby:

  • 6 średnich, dużych kapeluszy pieczarek portobello, oczyszczonych i pokrojonych w plastry o grubości 1/2 cala

  • 1/4 szklanki sosu sojowego

  • 3 ząbki czosnku, rozdrobnione

  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru

  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego

  • 1/2 gruszki, starta (najlepiej gruszka azjatycka)

  • 1 łyżeczka gochugaru (koreańskie płatki chili), opcjonalnie

  • 3 szalotki, pokrojone w 1-calowe plasterki

  • 1 łyżka stołowa oleju o neutralnym smaku

Slaw:

  • 1/3 główki kapusty, poszatkowana

  • 1 duża marchewka, poszatkowana na dużych oczkach tarki do sera

Majonez gochujang:

  • 2 łyżki stołowe gochujang

  • 1/3 szklanki majonezu

Pozostałe składniki:

  • 8 tortilli kukurydzianych

  • 1 awokado, pokrojone w plasterki

Instrukcje

  1. Wymieszać sos sojowy, czosnek, brązowy cukier, olej sezamowy, gruszkę, płatki chili i cebulę. Dodać portobellos, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby się zamarynowały.

  2. Gdy będziesz gotowy do gotowania, rozgrzej olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj grzyby i szalotki i smaż, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru, łącznie około 7 minut.

  3. Podczas gdy grzyby się gotują, wrzucić kapustę i marchewkę. Ubij razem gochujang i majonez.

  4. Podgrzać tortille na małym ogniu. Ułożyć tortille z sałatą, grzybami, awokado i majonezem gochujang.


Może Ci się również spodobać:

Tacos śniadaniowe z kimchi

Miska z bulgogi z portobello

Smażony ryż z kimchi i bekonem