Bulgogi Portobello Tacos z majonezem Gochujang
Jednym z moich ulubionych koreańskich dań jest bulgogi - grillowane paski wołowiny, które zostały zamarynowane w najpyszniejszym słodkim, pikantnym i słonym sosie. Moja macocha jest Koreanką i jednym z najważniejszych punktów wizyty u jej rodziny na Florydzie jest ogromna uczta, na którą jesteśmy zapraszani podczas odwiedzin. Na stole leży tyle różnych talerzy i wygląda na to, że jest ich za dużo, żeby ktokolwiek mógł skończyć, ale nam zawsze się udaje. A bulgogi jest zwykle na pierwszym miejscu!
Bulgogi tacos zdecydowanie nie są tradycyjne - te fusion tacos po raz pierwszy zyskały sławę dzięki szefowi kuchni Roi Choi i jego food truckowi z Los Angeles. Ale jeśli raz spróbujesz kombinacji wędzonego, tłustego bulgogi zawiniętego w tortillę z kremowym awokado i pikantnym sosem, będziesz uzależniony!
Ponieważ przygotowywałem to danie w Krajowym Dniu Grzyba, postanowiłem zastąpić je grzybami portobello. Mają one mięsny smak i wchłaniają całą tę cudowną marynatę. Jest to prawdopodobnie mój ulubiony wegetariański przepis na taco!
Bulgogi Portobello Tacos z majonezem Gochujang
Na 8 tacos
Składniki
Grzyby:
6 średnich, dużych kapeluszy pieczarek portobello, oczyszczonych i pokrojonych w plastry o grubości 1/2 cala
1/4 szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe oleju sezamowego
1/2 gruszki, starta (najlepiej gruszka azjatycka)
1 łyżeczka gochugaru (koreańskie płatki chili), opcjonalnie
3 szalotki, pokrojone w 1-calowe plasterki
1 łyżka stołowa oleju o neutralnym smaku
Slaw:
1/3 główki kapusty, poszatkowana
1 duża marchewka, poszatkowana na dużych oczkach tarki do sera
Majonez gochujang:
2 łyżki stołowe gochujang
1/3 szklanki majonezu
Pozostałe składniki:
8 tortilli kukurydzianych
1 awokado, pokrojone w plasterki
Instrukcje
Wymieszać sos sojowy, czosnek, brązowy cukier, olej sezamowy, gruszkę, płatki chili i cebulę. Dodać portobellos, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby się zamarynowały.
Gdy będziesz gotowy do gotowania, rozgrzej olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj grzyby i szalotki i smaż, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru, łącznie około 7 minut.
Podczas gdy grzyby się gotują, wrzucić kapustę i marchewkę. Ubij razem gochujang i majonez.
Podgrzać tortille na małym ogniu. Ułożyć tortille z sałatą, grzybami, awokado i majonezem gochujang.
Może Ci się również spodobać:
Tacos śniadaniowe z kimchi
Miska z bulgogi z portobello
Smażony ryż z kimchi i bekonem