Grecka fasola gigant ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami Przepis

Ten grecki gigant fasola z szpinakiem, pomidorami i oliwkami przepis sprawia, że dla super satysfakcjonujący posiłek wegetariański! Jest pełen warzyw i smaku! Przyjazny dla budżetu przy użyciu mrożonego szpinaku, pomidorów z puszki i suszonej fasoli. Zrób dodatki i zamroź na później!

Mówiłam to już wcześniej, ale powtórzę jeszcze raz. Diety to nie moja działka.

Jak mówi przysłowie, zasady są po to, by je łamać. A jeśli stosujesz sztywną dietę, zasady będą łamane. Nie chodzi o to, że nie masz siły woli, po prostu nie możesz wygrać, kiedy walczysz z biologią. Wycinanie pokarmów sprawi, że staną się one bardziej atrakcyjne. Restrykcja spowoduje wzrost hormonów głodu (i stłumi metabolizm). A ty będziesz znajdować wszelkie "luki", jakie tylko możesz, czy to bekon na Atkinsa, cukier na niskotłuszczowe, czy bezzbożowe brownies na Whit 30.

Nie ma zbyt wielu badań na poparcie sztywnych diet. Więc kiedy pracuję z klientami nad odżywianiem, myślę o wzorcach żywieniowych. A jednym z wzorców żywieniowych, który ma wiele badań naukowych na poparcie tego jest dieta śródziemnomorska. Otrzymała ona ostatnio sporo prasy, gdy duże badanie wzmocniło jej korzyści dla zdrowia serca w porównaniu z innymi dietami głównego nurtu. Wcześniejsze badania nad tradycyjną dietą śródziemnomorską wykazały korzyści dla chorób serca, raka, zapobiegania cukrzycy i długowieczności.

Co to jest dieta śródziemnomorska?

Proszę wiedzieć, że prawdziwa dieta śródziemnomorska nie jest wersja Olive Garden można myśleć. Dieta śródziemnomorska obejmuje tradycyjne diety krajów położonych na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Nie tylko Włochy i Grecja, ale Hiszpania, Francja, Afryka Północna, Turcja i Izrael między innymi. Ich rodzime potrawy różnią się między sobą, ale jedną wspólną cechą jest dieta bogata w świeże produkty, z naciskiem na warzywa, owoce, pełne ziarna, fasolę, ryby, oliwę z oliwek, orzechy i nasiona. Zioła i przyprawy są często używane do aromatyzowania. Nabiał jest zazwyczaj spożywany z sera i jogurtu, w mniejszych ilościach.

Ponadto, dieta śródziemnomorska to nie tylko jedzenie - kładzie się również nacisk na przyjemność jedzenia i delektowania się posiłkami z rodziną i przyjaciółmi. Czy widzisz już, dlaczego jestem jej fanką?

Co najważniejsze, jedzenie jest pyszne! Jak na przykład ta śródziemnomorska fasola olbrzymia ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami! Gotowanie fasolki od podstaw sprawia, że jest super kremowa, a pieczenie jej w oliwkowo-olejowym sosie pomidorowym z oliwkami pozwala jej nasiąknąć mnóstwem smaku podczas powolnego pieczenia w piekarniku.

Gotowanie suchej fasoli dla tego przepisu na grecką fasolę gigant

Gigantyczna fasola, lub gigantes, w zasadzie smakuje jak duże, kremowe fasolki lima. Jeśli nie możesz ich znaleźć w sklepie spożywczym, zamów je z Amazona (afiliacja). Jeśli nie możesz ich znaleźć, robię to również z fasolą cannellini. Upewnij się, że najpierw namoczysz je w wodzie przez noc, dzięki czemu ugotują się szybciej i będą miały lepszą konsystencję. Pamiętaj również, aby ich nie gotować, co powoduje pękanie skórek i ich rozpadanie się. Ten przepis obejmuje duszenie fasoli z aromatami, aby nadać jej mnóstwo smaku.


Przepis na grecką fasolę olbrzymią ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami

Serwuje: 6ish

Zaadaptowane z The New York Times.

Składniki

  • 1/2 lb (zaokrąglona filiżanka) suszona gigantyczna fasola lima lub gigantyczna fasola

  • 1 cebula, obrana i przepołowiona

  • 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone

  • 1 liść laurowy

  • 1 16-ounce torba mrożony szpinak, rozmrożone i wyciśnięty z nadmiaru wody

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, podzielone

  • 1 por, tylko biała i jasnozielona część, przepołowiony wzdłuż i pokrojony w plasterki

  • 1 pęczek szalotek, przycięty i posiekany

  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

  • 1/2 filiżanki posiekanego świeżego koperku

  • 1 28-uncjowa puszka przecieru pomidorowego

  • 1/2 szklanki posiekanych oliwek kalamata

Instrukcje

  1. Fasolę namoczyć w takiej ilości wody, aby przykryła na noc. Jeśli nie namoczysz fasoli, dodaj do niej 30-60 minut czasu gotowania.

  2. Połącz fasolę, cebulę, czosnek i liść laurowy w garnku i przykryj osoloną wodą na około dwa cale. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż fasola będzie al dente, około 2 godzin dla fasoli gigante lub giant limas, 1 1/2 godziny dla fasoli cannellini. Używając szczypiec, usuń cebulę, czosnek i liść laurowy. Odcedź fasolę, zbierając bulion do miski.

  3. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni.

  4. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Dodać por, szalotki, szczyptę soli i smażyć aż zmiękną, około 3-5 minut. Wymieszać szpinak, pietruszkę, koperek, połowę przecieru pomidorowego, 1 szklankę bulionu fasolowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  5. Wlać mieszankę pomidorowo-szpinakową na dno dużego naczynia do zapiekanek. Rozsmarować na wierzchu pozostały przecier pomidorowy, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać pozostałymi oliwkami. Przykryć pokrywką lub aluminiowym olejem i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę, odkryć, następnie piec jeszcze przez około godzinę, aż fasola będzie kremowa, ale nienaruszona, zapiekanka będzie bąbelkowa, ale nie kwaśna. Jeśli wygląda na wyschniętą, możesz dodać więcej bulionu z fasoli.

  6. Niech zapiekanka usiądzie na 15 minut, aby ostygła przed podaniem.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na grecką fasolę gigant, możesz również polubić te śródziemnomorskie przepisy:

Śródziemnomorska sałatka z prosa z pieczoną ciecierzycą

Łatwe małże w pikantnym bulionie pomidorowym

Śródziemnomorski Dorsz w Pomidorowym Sosie Oliwkowym