Kremowa soczewica i grzyby z pieczoną brokułą Przepis

Ten przepis na kremową soczewicę z grzybami i pieczoną brokułą to super pocieszający obiad! Soczewica jest prosta w przygotowaniu, ale pełna umami z grzybów i sosu sojowego.

Publikując ten przepis biorę udział w konkursie na przepis sponsorowanym przez Kikkoman i jestem uprawniona do wygrania nagród związanych z konkursem. Nie otrzymałem wynagrodzenia za mój czas.

To może wyglądać jak zwykła miska duszonej soczewicy i warzyw, ale zapewniam Cię, że ten przepis na kremową soczewicę z grzybami to pełna smaku miska dobroci umami. A to wszystko dzięki przyprawie, co do której jestem w 99,9% pewna, że masz ją już pod ręką - sosowi sojowemu Kikkoman.

Cofnijmy się. Jestem w pewnym sensie zbieraczem przypraw. Skrobnij to. Jestem chomikiem przypraw. Myślę, że jeśli otworzyłeś swoją lodówkę tylko po to, by zostać znokautowanym przez latającą butelkę ketchupu, możesz ubiegać się o ten status. Zajrzyjcie do mojej lodówki, a znajdziecie tam cztery różne rodzaje dżemu (dwa wytrawne, dwa słodkie), trzy rodzaje musztardy, sześć rodzajów sosu barbecue, trzy ostre sosy, każdą azjatycką przyprawę znaną do tej pory (sos ostrygowy, sos rybny, sos hoisin, sos teriyaki... rozumiecie) wraz z harissą, tahini, chowchow i tapenadą z oliwek, między innymi. Ale jeśli jest jedna rzecz, która łączy je wszystkie, to to, że kupuję dobre rzeczy. Condiments = smak w gotowaniu i to jest jeden obszar, który nie chcesz skąpić na.

Dlatego zawsze kupuję wysokiej jakości tradycyjnie warzony sos sojowy, taki jak Kikkoman. Niektóre sosy sojowe są robione z przetworzonych białek sojowych, ale Kikkoman robi swój sos sojowy w tradycyjny sposób od ponad 300 lat, poprzez fermentację soi i pszenicy z solą i wodą. Płynna mieszanka jest następnie leżakowana przez kilka miesięcy, co pomaga rozwinąć jej bogaty smak.

Kiedy większość ludzi myśli o sosie sojowym, myślą o soli, podczas gdy w rzeczywistości sos sojowy jest pomocnym sposobem na ograniczenie soli. Ponieważ dodaje on mnóstwo smaku umami wraz z zawartością sodu, można łatwo zmniejszyć całkowitą zawartość sodu w daniu, używając go do aromatyzowania. Badania wykazały, że zamiana sosu sojowego na równe części soli zmniejsza zawartość sodu o 50%, nie zmniejszając przy tym akceptacji konsumentów. Dla tych, którzy są jeszcze bardziej zaniepokojeni zawartością sodu z powodów zdrowotnych, Kikkoman posiada również linię produktów o mniejszej zawartości sodu, w tym sos sojowy, sos teriyaki i tamari.

Gotowanie z sosem sojowym do tego kremowego przepisu na soczewicę i grzyby

Ta miska kremowej soczewicy i pieczonych broccolini pokazuje inną rzecz, którą kocham o sosie sojowym, jak można go używać do potraw, które nie są nawet zdalnie azjatyckie w inspiracji. Używa odrobiny sosu sojowego i aromatycznych warzyw jako głównych składników aromatyzujących do przygotowania tej kremowej soczewicy. Smażenie warzyw w oliwie z oliwek tworzy małe, pełne smaku, zrumienione kawałki, które przywierają do dna patelni, a następnie dodaję sos sojowy, aby odgazować, co zasadniczo pochłania tę aromatyczną dobroć i pomaga jej włączyć się do reszty dania.

Aby użyć sosu sojowego w unikalny sposób, spróbuj dodać trochę do budowania głębi smaku w marynatach, sosach na bazie pomidorów, gotowanych pełnych ziaren lub spróbuj innych kuchni, które mocno używają sosu sojowego, jak niektóre hawajskie, peruwiańskie lub jamajskie potrawy.

Kremowa soczewica i grzyby Adaptacje przepisu

Zrobiłem ten przepis z zieloną soczewicą, ale nie krępuj się użyć różnych rodzajów grzybów, aby to zrobić. Podczas gdy ja zrobiłem to z podstawową zieloną soczewicą, ja naprawdę kocham to z soczewicą puy, która jest moją ulubioną, ponieważ nie stają się one zbytnio mięsiste i są po prostu naprawdę ładne! Robiłam to danie również z czarną soczewicą, która wygląda dla mnie jak kawior.

W tej kremowej soczewicy użyłam grzybów cremini, ale możesz użyć shiitakes lub mieszanki dzikich grzybów.

Dodaj do tej miski kremowej soczewicy dowolne pieczone warzywa, które lubisz. Pieczony kalafior lub brokuły są oczywiste, choć ja wolę lekko gorzki i pikantny smak brokułów rabe. Możesz też użyć brukselki, chipsów z jarmużu, cukinii lub nawet pieczonych pomidorków koktajlowych.

Użyłam mleka kokosowego z puszki, aby dodać temu przepisowi kremowości, co nadało mu nieco dal-jakości, chociaż kokosowy smak w tym daniu jest bardzo lekki i myślę, że nawet jeśli nie przepadasz za kokosem, nadal może ci się podobać. Jeśli chciałbyś użyć ciężkiej śmietany zamiast niej, mógłbym zacząć od 1/4-1/3 szklanki, a następnie dodać więcej według uznania, ponieważ ciężka śmietana jest nieco gęstsza niż mleko kokosowe.


Kremowa soczewica i grzyby z pieczoną brokułą Przepis

Serwuje 4ish

Składniki:

Soczewica

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

  • 1/2 cebuli, posiekana

  • 1 duża marchew, posiekana

  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 8 uncji grzybów cremini, oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki

  • 1 1/2 łyżki stołowej sosu sojowego Kikkoman

  • 1 filiżanka zielonej soczewicy

  • 2 filiżanki bulionu warzywnego

  • 1 liść laurowy

  • 3 gałązki tymianku

  • 3/4 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego z puszki

Broccolini

  • 1/2 funta brokułów

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.

  2. W średnim garnku na średnio-wysokim ogniu podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę, marchew, seler i czosnek i smażyć do miękkości, około 5 minut. Dodaj grzyby i smaż, aż warzywa będą miękkie i złociste, kolejne 7-10 minut.

  3. W międzyczasie, wrzucić broccolini z oliwą z oliwek i doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłóż równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut, przewracając w połowie, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru.

  4. Dodaj sos sojowy do garnka, zeskrobując łopatką wszystkie przyrumienione kawałki z dna garnka. Wymieszać soczewicę, bulion, liść laurowy, tymianek i doprawić czarnym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka. Jeśli soczewica wygląda trochę sucho i nadal ma surowy smak, dodaj jeszcze 1/2 szklanki wody lub bulionu i gotuj kolejne 5 minut.

  5. Kiedy soczewica jest miękka i ma bardzo mało płynu, dodać mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

  6. Usunąć gałązki tymianku i liście laurowe i wyrzucić. Rozdzielić soczewicę pomiędzy cztery miski. Na wierzchu ułożyć brokuły i podawać skropione oliwą z oliwek.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na kremową soczewicę z grzybami, możesz również polubić:

Najlepsze wegetariańskie klopsiki z soczewicy

Zupa z białej fasoli

Zupa fasolowa z harissą