Łatwa zupa cytrynowa z kurczakiem Orzo

Wylecz przeziębienie za pomocą tej łatwej cytrynowej zupy z kurczakiem orzo, pełnej rukoli, bazylii, marchewki i pełnoziarnistego orzo. Śmiały ale delikatni smaki w ten przepis są perfect kombinacją koić drapiącego gardło. Przepis bierze mniej niż 30 minut ubić up bogato aromatyczną polewkę na weekendzie!

Jest ktoś inny obecnie umierający powolną, bolesną śmierć jak ja teraz? Może to moje powinowactwo do dramatu, ale szczerze mówiąc, czułam się okropnie przez ostatnie dwa tygodnie! Wydaje mi się, że każdego roku choruję, kiedy zmienia się pogoda. Niestety, z temperaturą wahającą się od 40 do 80 stopni przez ostatnie dwa miesiące, w tym roku było gorzej niż zwykle. Boli mnie gardło, mam katar, a w uszach ciągle mi dzwoni... chociaż to ostatnie ma chyba więcej wspólnego z nowym zespołem heavy metalowym naszych sąsiadów. W ten weekend bawiłam się świetnie w OBX, świętując zaślubiny przyjaciół, ale to nie przyspieszyło mojego procesu zdrowienia. W poniedziałek byłam w pracy tylko 15 minut, zanim złapałam się na pytaniu "Czy to już piątek?". Najwyraźniej jestem wyczerpana.

Naprawdę wierzę, że domowy rosół z kurczaka może wyleczyć wszystkie dolegliwości. Pamiętacie tatę z "Mojego wielkiego tłustego greckiego wesela" i jego obsesję na punkcie windexu? To jest na równi z moimi uczuciami na temat rosołu. Ty możesz szczotkować je daleko od jako stary wives opowieść, ale kurczak polewka poleca lekarze od starożytnych egipskich czasów. Istnieją nawet badania, aby poprzeć jego skuteczność. Yup, ktoś właściwie zrobił badanie na kurczaka noodle soup dla zimna. Badacz odkrył, że rosół z kurczaka ma działanie przeciwzapalne, które hamuje chemotaksję neutrofilów, co jest najwyraźniej źródłem wielu objawów związanych z przeziębieniem i grypą (kto wiedział?).

Chory z przeziębieniem w środku Południowej Karoliny wiosny, mój typowi korzeniowi warzywa ciężcy kurczaka noodle polewka przepisy właśnie no robił. Ten przepis dla łatwej cytrynowej kurczaka orzo polewki pakuje z aromatycznymi wiosennymi zieleniami, ziołami, i jasną cytrynową skórką. Podczas gdy mój zimno no jest dokładnie leczył, ja pewny czuł heck of a lot lepszy podczas gdy jeść to!

Wskazówki dotyczące zamrażania:

Ten przepis jest świetny do robienia dużej partii na raz i zaopatrywania się w dodatkowe zapasy! Wystarczy wypełnić kilka galonowych zip-lock torby zamrażarki i przechowywać dodatkową zupę w zamrażarce do potrzeb (nie dłużej niż 6 miesięcy). Gdy ty jesteś gotowy jeść, umieszcza zamrożonego torbę cytryna kurczak orzo polewka w lodówce rozmrażać, then odgrzewa na kuchence lub w microwavable misce.

Zupa i Salad Pairings:

Ten łatwy cytryna kurczak orzo polewka jest miły i lekki, perfect jeżeli ty przeziębiasz lub żołądka błąd! Ale jeśli chcesz bardziej satysfakcjonujący posiłek, para to z zupą lub sałatką, aby zaokrąglić go. Tutaj jest kilka pomysłów z bloga:

  • The Best Chopped Side Salad

  • Sałatka z buraków, rzodkiewek i awokado

  • Kanapki z sałatką z ciecierzycy i hummusem

  • Grillowana cukinia i Gruyere Panini

  • Sałatka z awokado z dressingiem marchewkowo-imbirowym

  • BLT z pomidorem z pomarańczy i tempeh


Zupa z kurczaka i orzo z rukolą

Obsługuje 4-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, podzielone

  • 1 funt udek lub piersi z kurczaka bez skóry i kości, posiekane

  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę

  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 4 gałązki świeżego tymianku

  • 1 liść laurowy

  • Duża szczypta płatków czerwonej papryki

  • 6 filiżanek niskosodowego bulionu warzywnego

  • 2/3 filiżanki orzo

  • 4 filiżanki rukoli

  • 1/2 szklanki liści bazylii

  • Skórka z 1 cytryny, sok z połowy cytryny

  • Starty parmezan, do podania

Instrukcje

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzejemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Kurczaka doprawimy solą i pieprzem. Dodać kurczaka do garnka i obsmażyć z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić na bok.

  2. Dodać pozostałą łyżkę oliwy do garnka. Kiedy będzie gorący, dodać cebulę, marchew i czosnek. Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj tymianek, liść laurowy i płatki czerwonej papryki i gotuj przez minutę.

  3. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowanego kurczaka i orzo i gotować na wolnym ogniu, aż będzie al dente, około 8 minut. Wyłączyć ogień i wmieszać rukolę i bazylię, aż zwiędną. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny i podawać z tartym parmezanem.


Więcej kojących zupnych przepisów:

Best Ever Vegetarian Tortilla Soup

Zupa z białej fasoli z brukwi

Szpinak Jabłko Zupa z kozim i cheddar Grilled Cheese