Makaron Puttanesca

Czy wy też oglądacie The Walking Dead? Ja odkryłam ten serial w zeszłym sezonie, obejrzałam wszystkie odcinki w jeden dzień i teraz mam na jego punkcie obsesję. Tak nierealna jak apokalipsa zombie może być, ale każdy odcinek jest tak przerażający, że wciąż mam ochotę zabić okna deskami i zaopatrzyć się w MRE! Uwielbiam wszystkich bohaterów, szczególnie gorącego Ricka Grimesa ;)

Na cześć premiery sezonu w tym tygodniu, dzielę się pysznym posiłkiem zrobionym z wszystkich półkowych składników. Tak, mój plan na przetrwanie apokalipsy zombie jest zrobić posiłki z półki stabilnych składników tak pyszne, grupa będzie band razem, aby chronić mnie i moje umiejętności kulinarne.

W całej powadze, tam są powody ludzie inny niż doomsday preppers muszą znać jak robić few zdrowym posiłkom z półki stabilnymi składnikami. Może lubisz biwakować? Gdy my obozowaliśmy w Yellowstone jedzenie było tak okropne, że zabiłbym, aby mieć jeden z moich domowych posiłków. Co jeśli jest jakiś rodzaj klęski żywiołowej? Dość szybko zaczniesz chorować na MRE. Ale najprawdopodobniej będziesz ich potrzebował na te dni, kiedy nie miałeś szansy pójść do sklepu spożywczego.

Ten przepis na makaron puttanesca jest jednym z moich ulubionych dań w spiżarni. Jest zrobiony z soku warzywnego jako podstawy sosu, doprawiony czosnkiem, płatkami chili, anchois, oliwkami, kaparami i tuńczykiem. Sok warzywny to skrót do naprawdę złożonego w smaku sosu! I nie bój się anchois. Dodają one solankowy, orzechowy smak, który nie jest przytłaczający. Aby dodać więcej produktów do tego dania, podaję je ze szpinakiem po prostu smażonym z cebulą i oliwą z oliwek.


Pasta Puttanesca

Adaptacja z "Imprezowiczka last minute

Składniki

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

  • 4 ząbki czosnku, mielone

  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki

  • 6 filetów anchois, opłukanych

  • 24 uncje niskosodowego soku warzywnego

  • 2 łyżki stołowe kaparów, opłukane i posiekane

  • 1/2 szklanki oliwek, posiekanych

  • 2 puszki 5 uncji tuńczyka w wodzie, odsączone

  • 8 uncji ugotowanego 100% makaronu pełnoziarnistego

Instrukcje

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać czosnek i smażyć około 30 sekund. Dodamy filety anchois, pokruszone płatki papryki i smażymy około 2 minut, rozbijając je drewnianą łyżką.

  2. Wlać sok z warzyw i doprowadzić do wrzenia. Dodać kapary i oliwki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

  3. Wrzucić tuńczyka i podgrzać. Doprawić czarnym pieprzem do smaku i podawać na ugotowanym makaronie.


Więcej łatwych dań z makaronem:

Kremowy wiosenny makaron z ostrygami i szparagami

Spaghetti z masłem buraczanym

Spaghetti z zieleniną i gorgonzolą