Owoce jeżyny - korzyści, wartości odżywcze i zdrowe przepisy

Jeżyna jest wszechstronnym owocem o niskiej zawartości węglowodanów. Jest spożywana z ręki i używana w wypiekach, sałatkach warzywnych, galaretkach, owocach i sosach. Jeżyny są uważane za superfood z najbardziej odżywczych punch jak wysokiej zawartości błonnika, pełne witamin i minerałów, takich jak C, K i manganu. Poprawia również zdrowie mózgu i ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Jeżyny zawierają korzystne związki, które zwiększają moc przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami. Dzięki wyrazistemu smakowi i intensywnemu kolorowi można z nich przygotować pyszną salsę owocową, smarowidło do deserów lub użyć jako przyprawy do owoców morza. Ta sezonowa przyprawa do każdej diety pochodzi z Europy i Stanów Zjednoczonych. Najczęściej dostępna jest przez cały rok, a szczyt sezonu przypada na okres od czerwca do sierpnia.

Spis treści:

  • Fakty żywieniowe
  • 9 korzyści z jeżyn
  • Dwa zdrowe przepisy z jeżynami
  • Podsumowanie
  • Często zadawane pytania (FAQs)

Nutritional Facts Blackberry

FruitAs

per

USDA, 1-cup serving of blackberries contains only 62 calories but a good amount of fiber, which helps keep you full for a longer

time.

Pozostałe makro- i mikroskładniki odżywcze, które ograniczają ryzyko zaparć, zapalenia uchyłków jelita grubego i chorób serca, są wyszczególnione poniżej:

Węglowodany - 13,8gTłuszcz

-

0,7

gCukry -

7gBiałko

-

2gSód

-

1mgBłonnik

- 7.

6g, co stanowi 32% dziennego

zapotrzebowaniaWitamina C - 30mg, co stanowi 50% dziennego zapotrzebowaniaWitamina

K - 29 mikrogramów, co stanowi 36% dziennego zapotrzebowaniaFolian

- 36 mikrogramów, co stanowi 9% dziennego zapotrzebowaniaJedzenie

filiżanki jeżyn zawiera również 6% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i E, 7% dziennego zapotrzebowania na magnez i potas oraz 5% dziennego zapotrzebowania na żelazo, niacynę i cynk

.

9 Korzyści z owoców jeżynyBadania

wykazały

, że jeżyny zawierają antocyjany, potężny składnik odżywczy i jedną z najwyższych zawartości przeciwutleniaczy wśród wszystkich owoców. Ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych wyszczególnionych w artykule.

#1 Niższy poziom cholesterolu

Jedną z korzyści płynących z jeżyn jest zmniejszenie procesu utleniania cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) o prawie 50 procent

.

Antocyjany wykazują znaczną redukcję stwardnienia tętnic i chorób serca.

#2 Zapobiegaj niektórym nowotworomBadania

sugerują, że antocyjany w jagodach nie mogą zmienić przebiegu żadnego raka, gdy już się rozwinie.

Chociaż dieta bogata w antocyjany i dodanie większej ilości jagód do swojego jadłospisu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

#3 Wsparcie zdrowia jamy ustnej i zapobieganie infekcjom dziąsełJak

wynika z

badań, ekstrakt z jeżyn ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Dodanie tego do codziennego reżimu dentystycznego może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom bakterii, które powodują choroby dziąseł i ubytki.

Istnieją korzyści z jeżyn w leczeniu infekcji przyzębia, a czasem nawet ból gardła.

#4 Bolster Brain healthEating

jeżyny jako część swojej diety może spowolnić postęp choroby Alzheimera spowodowanej starzeniem się.

Korzyści z jeżyn w przeciwutleniaczy "poziomów, które pomagają zapobiegać uszkodzeniu komórek z cząsteczek uwalnianych przez toksyny i zmienić neurony mózgu.

Badania wykazały, że komunikacja w neuronach mózgu może zmniejszyć stan zapalny mózgu i zmienić skład mózgu.

#5 Poprawa funkcji

poznawczychZużycie

jeżyn

może zmniejszyć problemy poznawcze i motoryczne wspólne ze starzeniem się.

W badaniu Nutritional Neuroscience opublikowano badania, w których karmiono szczury jeżynami jako 2% ich diety.

Szczury, które jadły jeżyny wykonywały lepiej na teście pamięci krótkotrwałej niż myszy, które nie otrzymały jeżyn jako część ich diety. Stąd korzyści płynące z jeżyn w zwalczaniu dolegliwości związanych z wiekiem.

#6 Wzmacnia Twoje kości

Witamina K zawarta w jeżynach pomaga w krzepnięciu krwi, dzięki czemu nie dochodzi do obfitych krwawień.

Jeżyny są doskonałym źródłem witaminy K, której niedobór może powodować obfite krwawienia miesiączkowe, złamania kości z powodu rozrzedzenia kości, krew w moczu lub stolcu oraz łatwe powstawanie siniaków.

Jeżyna jest jak białko dla rozwoju kości i doskonałe źródło dla ludzi, którzy są na rozcieńczalniki krwi.

#7 Pomaga wspierać układ trawiennyBlackberries

są wysokie w błonnik, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i konsumpcji cukru.

Istnieje wiele problemów trawiennych, takich jak ból brzucha, wzdęcia i zaparcia, które są związane z dietą o niskiej zawartości błonnika.

Ponadto, istnieją dwa rodzaje błonnika - rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu, natomiast nierozpuszczalny nie wspomaga zdrowego trawienia. Jeżyny są źródłem obu tych błonników.

#8 Regenerują skóręWiększość

badań stwierdza, że tylko jedna filiżanka jeżyn, która jest 100g porcji zawiera 35 procent dziennego zapotrzebowania danej osoby na witaminę C.

Korzyści z jeżyn są wspaniałe, gdy są spożywane w ich naturalnym stanie, aby skóra wyglądała młodziej

.

Włączenie jagód do swojej codziennej diety może również pomóc organizmowi w produkcji kolagenu, który jest potrzebny do elastyczności skóry.

#9 Zdrowy wzrokWitamina

A jest odpowiedzialna za wiele funkcji organizmu, takich jak zwalczanie infekcji i chorób oraz wspieranie układu odpornościowego. Jedzenie jeżyn może wytwarzać pigmenty w siatkówce oka, które pomagają w dobrym widzeniu, szczególnie w słabym świetle.

Two Healthy Recipes with Blackberry FruitIt

is easy to include blackberries as a part of any healthy diet.

Oto dwa proste, ale zdrowe przepisy z jeżynami, które mogą zwiększyć zawartość składników odżywczych i pomóc Ci czuć się pełniej na dłużej.

#1 Easy Sugar-Free Three Berry Sauce:

Jest to łatwy i szybki przepis idealny do naleśników, ciasto, jako sos deserowy, owsianka, płatki śniadaniowe, sałatki i custard

.

Ten przepis zajmie tylko 10-15 minut całkowitego czasu. Ten przepis zawiera 42 kalorii z 10g węglowodanów i 1g białka.

  1. Weź po jednej filiżance borówek, jeżyn, malin świeżych/mrożonych, jak uważasz, dodaj 1/2 filiżanki wody, dodaj szczyptę soli na patelni, a następnie doprowadź do wrzenia.
  2. Po 5 minutach, kiedy jagody są już mięsiste, zdejmij patelnię z ognia i rozgnieć wszystkie jagody na gładką masę.
  3. Gotuj przez kolejne 2 minuty, aby wymieszać. Wyłączyć ogień i odstawić do ostygnięcia.

# Bardzo Blackberry Peach Lemonade:Lemoniady

są zawsze orzeźwiające i pochodzą z pikantny smak. Ten przepis nie zawiera żadnych rafinowanego cukru jak jagody i brzoskwinie dać ten napój naturalną słodycz.

Informacje żywieniowe: kalorie - 78, białko - 1g, błonnik 2g i węglowodany - 19g

  1. W blenderze dodać pięć brzoskwiń - posiekanych i obranych, 1/2 szklanki jeżyn, sześć dużych truskawek i odrobinę miodu (opcjonalnie) według uznania. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Obsługuje 8 osób.
  2. Przecedzić mieszankę przez sitko z siatką. Do dzbanka wlać 6 szklanek wody i dodać sok z sześciu cytryn. Wymieszać przecier, wlać na lód i podawać.

Jeżyny to super bogate jedzenie z dużą ilością minerałów, witamin, przeciwutleniaczy i błonnika. Są one wszechstronne i bezpieczne do spożycia z niską zawartością tłuszczu, węglowodanów i kalorii. Nauka udokumentowała wiele pozytywów, ale upewnij się, że utrzymujesz zdrowy poziom fruktozy, nie jedząc zbyt wielu porcji owoców w ciągu dnia.

Owoce jeżyny - najczęściej zadawane pytania (FAQs)

Q. Jak wybierać i przechowywać jeżyny?

A. Jeżyny noszą nazwę bramble, po kolcach. Dlatego też należy szukać jędrnych jagód o głębokim kolorze. Półdojrzałe jagody są czerwone. Unikaj także jeżyn z dołączonymi łupinami, miękkich lub spleśniałych, ponieważ reprezentują one niedorozwinięte jeżyny i nie są gotowe do jedzenia. Jeżyny można przechowywać do 3 dni w lodówce. Przed spożyciem należy je opłukać lub umyć.

Q. Czy jeżyny wywołują alergie? Jeśli tak, to czy są jakieś objawy?

A. Salicylany to naturalne składniki znajdujące się w jeżynach, które są spokrewnione z aspiryną. Jest to rzadko spotykane, ale jeśli jesteś uczulony na aspirynę, unikaj spożywania tych owoców. W większości przypadków alergia ustępuje samoistnie. Jeśli jednak objawy utrzymują się, a po spożyciu owoców wystąpią wymioty, obrzęk twarzy, przyspieszone bicie serca, duszności i zawroty głowy, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Objawy:Cieknący
nosPryszczeDrapanie

skóryZatkanie
nosaMrowienie
na twarzyZatkane
oczyWszystkie
inne nietypowe odczu






cia

Q. Jaki jest szczyt sezonu na jeżyny?

A. Jeżyny są dostępne przez cały rok w wielu sklepach spożywczych. Szczyt sezonu przypada jednak na okres od początku czerwca do końca sierpnia. Dodatkowo, aby wybrać najlepsze owoce, należy skupić się na głębokim kolorze. Unikaj zbierania jagód, które są czerwone, bladofioletowe, miękkie lub matowe w kolorze, ponieważ nie są one dobre do spożycia.

Q. Jak mogę włączyć jeżyny do mojej regularnej diety?

A. Dodanie jeżyn jako części zdrowej diety jest bardzo proste. Spożywaj je z takimi śniadaniami jak płatki, owsianka, sałatka owocowa, jogurt, smoothie owocowe, które zwiększają zawartość składników odżywczych i sprawiają, że jesteś syty na dłużej.

Q. Czy jeżyna poprawia zdrowie jelit?

A. Jeżyny odżywiają przyjazne bakterie jelitowe, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na zdrowie. Niektóre pokarmy szkodzą milionom maleńkich przyjaznych bakterii, które żyją w jelitach, powodując stany zapalne i częste przewlekłe problemy jelitowe. Jeżyny zawierają antocyjaninę, która ma naturalne właściwości antybakteryjne.

Tagi: korzyści z jeżynJeżyna owocezdrowe przepisynutritional fakty jeżynbez cukru trzy sos jagodowyBardzo Jeżyna brzoskwinia lemoniada