Pełnoziarniste Muffiny Jabłkowo-Cynamonowe z Granolą Streusel

Te pełnoziarniste muffiny z cynamonowymi jabłkami to NAJLEPSZE muffiny, jakie wyszły z mojego piekarnika! Upieczone z pełnymi ziarnami dla błonnika i smaku, zwieńczone chrupiącą granolą streusel.

Jestem tak podekscytowana, że mogę podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów z nowej książki "Łagodne odżywianie" - tymi pełnoziarnistymi cynamonowymi muffinkami z granolą! Nie jestem zbyt dobrym piekarzem, więc byłam zaskoczona, kiedy te muffiny wyszły z idealną konsystencją już przy pierwszej próbie. Nie będę kłamać, jestem z nich dumna i dlatego jest to pierwszy przepis, którym chciałam się z Wami podzielić!

Jak już wcześniej wspominałam, Łagodne Odżywianie to książka, która pokazuje jak wygląda odżywianie z perspektywy innej niż dietetyczna. Zawiera ona 50 przepisów, a ja naprawdę chciałam, aby te przepisy wzmacniały Łagodne Odżywianie, pokazując, jak wszystkie pokarmy pasują do siebie, a także skupiając się najpierw na przyjemności, a następnie zastanawiając się, jak dodać wartości odżywcze w sposób, który nie tylko nie poświęca smaku, ale wręcz go wzmacnia.

Te pełnoziarniste muffiny z cynamonowym jabłkiem są doskonałym przykładem tego, co chciałam podkreślić podczas opracowywania przepisów. Używam w nich zwykłego masła i cukru, ale pokazuję też, jak dodać do nich pełne ziarna w sposób, który dodaje błonnika i smaku. Jeden z moich klientów, który ma celiakię zauważył do mnie wczoraj, jak ona dostaje tak sfrustrowany znalezienie bezglutenowe wypieki, ponieważ raz marka wyjmuje glutenu (który btw jest całkowicie w porządku dla każdego bez celiakii), czują potrzebę, aby wyjąć cukier, orzechy, nabiał, itp. Jeśli żywność lub przepis chce sprzedawać się jako "zdrowe", to często jest zmuszony do najbardziej restrykcyjnej definicji tego.

Rzecz w tym, że restrykcje (kiedy nie są medycznie konieczne), NIE są prozdrowotne. I powinienem zauważyć, że medycznie niezbędne ograniczenia dietetyczne są znacznie mniej powszechne niż mogłoby się wydawać. Łagodne odżywianie polega na dodawaniu, a nie odejmowaniu, i to właśnie robią te pełnoziarniste muffinki z cynamonowym jabłkiem! Są zrobione z naprawdę podstawowego ciasta na muffiny, które wykorzystuje kombinację mąki pełnoziarnistej i uniwersalnej. Do ciasta dodano odrobinę pełnotłustej maślanki (lub kefiru) i jogurtu greckiego, aby nadać mu lekki smak i dodatkowo zmiękczyć ciasto. Te cynamonowe muffiny z jabłkami są nadziewane kawałkami pokrojonych w kostkę jabłek, które również pomagają utrzymać wilgotność muffinów i doskonale komponują się z cynamonem. Aby uzyskać łatwą "streuselową" polewę, użyłam kupnej granoli, którą posypałam wierzch muffinek!

Wskazówki dotyczące pieczenia z pełnymi ziarnami

Muffiny to świetna platforma, na której można wydobyć orzechowy smak całych ziaren. Jednakże, otręby w mące pełnoziarnistej, jeśli nie postępuje się z nimi właściwie, mogą sprawić, że będą miały suchy i gruboziarnisty smak. Widzisz, mąka pełnoziarnista jest mielona z całego ziarna, jak sama nazwa wskazuje. Oznacza to, że w mące znajdują się kawałki otrębów, zewnętrznej, twardszej "skorupy" ziarna, która jest usuwana przed zmieleniem białej, uniwersalnej mąki. Te kawałki otrębów nie miękną w płynie tak bardzo, jak bardziej skrobiowe bielmo, które jest częścią ziarna mielonego na białą mąkę. Ostre ziarna mogą również hamować powstawanie glutenu, dlatego pieczenie rzeczy, które wymagają dużej ilości struktury (np. bagietki lub ciasta do pizzy) z mąki pełnoziarnistej jest trudne.

Te pełnoziarniste muffiny z cynamonowym jabłkiem wykorzystują kilka sztuczek, aby wydobyć smak z mąki pełnoziarnistej, bez suchej, gruboziarnistej tekstury. Po pierwsze, używają mieszanki 50/50 mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki uniwersalnej. W większości przypadków, z wyjątkiem wypieków, które mają być naprawdę miękkie i delikatne (np. lekkie ciasto), uważam, że użycie mieszanki 50/50 pozwala zachować suchą i gruboziarnistą konsystencję, a jednocześnie zawiera składniki odżywcze mąki pełnoziarnistej.

Inną sztuczką, której używam, aby zrobić te pełnoziarniste muffiny z cynamonowymi jabłkami, jest pozostawienie ciasta na 10-20 minut, aby się nawilżyło. Ponieważ otręby są nieco grubsze i mniej łakome wody niż bielmo, potrzebują nieco więcej czasu, aby się nawodnić. Spróbuj tej sztuczki za każdym razem, gdy pieczesz z mąki pełnoziarnistej!

Jak przygotować posiłek na te pełnoziarniste muffiny jabłkowo-cynamonowe?

Tylko od czasu do czasu przygotowuję posiłki na weekendy, ale kiedy to robię, muffiny często się pojawiają. Są wygodne, by mieć je pod ręką na szybkie i łatwe śniadanie lub przekąskę. Pozwalam im całkowicie ostygnąć przed przechowywaniem w plastikowym pojemniku wyłożonym ręcznikami papierowymi (ręczniki papierowe zapobiegają ich zawilgoceniu). W ten sposób muffiny przetrwają około 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli po tym czasie nadal jest ich trochę w pobliżu, po prostu wrzucam je do lodówki, a przed podaniem opiekam lub podgrzewam w mikrofalówce.

Możesz też zamrozić porcję tych muffinek na szybkie śniadanie. Przetrwają w zamrażarce około 2-3 miesięcy, a wszystko, co musisz zrobić, to wyciągnąć jedną i podgrzać w mikrofalówce 30-60 sekund!

Jak cieszyć się tymi pełnoziarnistymi muffinkami jabłkowo-cynamonowymi

Jeśli lubisz te pełnoziarniste muffiny jabłkowo-cynamonowe na śniadanie, spróbuj połączyć je z jajecznicą, aby uzyskać zrównoważony posiłek. Możesz również przygotować posiłek typu "chwyć i jedź", jedząc muffinki z kubkiem jogurtu i owocami. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie przepadają za śniadaniami, spróbuj ich z masłem orzechowym, aby dodać trochę tłuszczu i białka i uczynić je bardziej satysfakcjonującymi.


Pełnoziarniste Cynamonowe Muffiny Jabłkowe z Granolą Streusel

Robi: 12 muffinów

Składniki:

  • ½ szklanki (1 laska) niesolonego masła, roztopionego

  • ½ filiżanki czystego syropu klonowego

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • ½ szklanki maślanki lub kefiru

  • ½ filiżanki zwykłego jogurtu greckiego

  • 2 duże jajka

  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej

  • 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej

  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 duże jabłko (dowolnego typu), wydrążone i pokrojone w kostkę

  • 2 filiżanki granoli, podzielone

Instrukcje:

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F. Natłuścić formę do muffinów z 12 kubkami lub wyłożyć papierowymi wkładkami.

  2. W dużej misce do mieszania, ubić masło, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, aż do połączenia. Wlać maślankę, jogurt i jajka do uzyskania jednolitej masy. W średniej misce, ubij razem mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodać suche składniki do mokrych; wymieszać łyżką lub gumową szpatułką, aż do połączenia. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i 1 filiżankę granoli.

  3. Rozdzielić ciasto równomiernie pomiędzy otwory w formie do muffinów. Posypać równomiernie pozostałą filiżanką granoli i lekko wcisnąć w ciasto. Piec aż wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta, 25 do 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy i przenieść na stojak, aby całkowicie ostygły. Przechowuj muffiny w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub przez tydzień w lodówce.


Jeśli podobają Ci się te pełnoziarniste muffiny z cynamonowymi jabłkami, możesz również polubić:

Łatwe muffiny owsiane w mikrofalówce

Pełnoziarniste muffiny z masłem orzechowym i galaretką

Miodowe muffiny gruszkowo- pistacjowe