Pieczony zielony falafel z trzema sosami do polewania Przepis
Ten przepis na pieczone zielone falafele, ozdobione świeżymi ziołami i pistacjami, są po prostu doskonałe same w sobie. Ale dla maksymalnej zabawy, podawaj z tym wyborem trzech sosów do maczania - zielonym chutneyem miętowym, sosem pomidorowym harissa i jogurtem tahini.
Ten post został pierwotnie udostępniony w sierpniu 2014 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.
Jestem taka niezdecydowana, jeśli chodzi o zamawianie jedzenia. Albo nic w menu nie wygląda dobrze (co zamienia mnie w wylewną nastolatkę), albo chcę wszystko. Poważnie chciałbym, żeby posiadanie pustej nogi było prawdziwą rzeczą, żebym mógł zamówić wszystkie rzeczy i mieć gdzie je położyć.
Kiedy próbowałam wymyślić sos, który pasowałby do mojego pieczonego zielonego falafela, dopadł mnie podobny przypadek niezdecydowania. Ale na szczęście, w domu mogę zrobić dowolne przyprawy i nikt nie policzy mi za to dodatkowo. Tydzień wcześniej stworzyłam pikantny sos pomidorowy harissa, o którym wciąż marzyłam, ale miałam też trochę jogurtu i tahini do wykorzystania. A odkąd w zeszłym roku zrobiłam ten chutney z kolendry i mięty, w zasadzie dorzucam go do wszystkiego, co może się z nim zdalnie dobrze komponować.
Tak więc, nie mając nikogo do osądzania poza moim mężem (który wie lepiej) i moimi psami (które mogłyby się mniej przejmować), poddałam się i zrobiłam wszystkie trzy. Nie żałuję! Oczywiście, można zaoszczędzić czas i zrobić tylko jeden, ale co w tym fajnego? Pamiętacie robienie "samobójstw" przy fontannie z wodą sodową poprzez mieszanie wszystkich napojów razem? To jest w zasadzie falafelowa wersja tego.
Jak zrobić pieczony falafel
W przypadku pieczonego falafela, znalazłem dwie sztuczki na uzyskanie chrupiącej tekstury bez głębokiego smażenia. Falafel jest zazwyczaj robiony poprzez mieszanie namoczonej, niegotowanej ciecierzycy z innymi składnikami, a następnie smażenie, co tworzy idealnie chrupiącą powierzchnię zewnętrzną i delikatne, ale teksturowane wnętrze. Jest to niesamowite i gorąco zachęcam do spróbowania swoich sił pewnego dnia, ale jest to dużo pracy. Każdy przepis na pieczoną ciecierzycę, który wypróbowałam, wymaga użycia ciecierzycy z puszki, która tworzy całkowicie jadalny i pyszny falafel, ale o bardziej miękkiej konsystencji niż bym wolała - jak pieczony hummus. Tym razem, ugotowałam suchą ciecierzycę al dente, co wraz z pistacjami dodało wspaniałej tekstury.
Te pieczone zielone falafle są również o wiele łatwiejsze do zrobienia. Ciasto na ciecierzycę przygotowuje się w robocie kuchennym, więc brudzisz tylko ten procesor, garnek do gotowania ciecierzycy i blachę do pieczenia.
Jak podawać
Aby je zjeść, zrobiłam duży półmisek z pieczonym zielonym falafelem, opiekanymi pitami i sałatą oraz trzema sosami do maczania. Można też zrobić z nich wafle pita z fetą, ogórkami, pomidorami i czerwoną cebulą. Możesz też cieszyć się nimi w stylu miski, przygotowując sałatkę z falafelami na dużym łożu z zieleniny i warzyw z falafelami i sosami do maczania, lub miskę z ryżem i warzywami zwieńczoną falafelami i sosami do maczania.
Pieczony zielony falafel z trzema sosami do maczania Przepis
Robi się około 16
Składniki
3 ząbki czosnku, mielone
1 szalotka, posiekana
1 filiżanka pistacji
1/2 filiżanki mięty
1/2 filiżanki pietruszki
3 filiżanki al dente ugotowanej ciecierzycy (wystarczy ugotować do miękkości, około 40-ish minut dla namoczonej ciecierzycy)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub jakiejkolwiek innej mąki też jest dobra)
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki płatków chili
3/4 łyżeczki soli
Instrukcje
Rozgrzejemy piekarnik do 425 stopni.
W robocie kuchennym zmiksujemy czosnek, szalotkę, pistacje, zioła i ciecierzycę, aż będą drobno zmielone. Dodamy oliwę z oliwek, mąkę, przyprawy i sól i wymieszamy do połączenia.
Spryskać blachę do pieczenia lekko oliwą z oliwek. Uformować kulki wielkości piłki golfowej z mieszanki falafelowej i umieścić równomiernie na blasze do pieczenia. Spryskać falafel równomiernie oliwą z oliwek. Piec 40-45 minut, przewracając w połowie drogi, aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące na zewnątrz.
Sos pomidorowy harissa
Robi się 1 filiżankę
Składniki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 łyżki stołowe harissy
1 filiżanka przecieru pomidorowego
Instrukcje
Podgrzej oliwę z oliwek w małym garnku na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć aż stanie się aromatyczny, około 30-60 sekund. Dodamy harissę i smażymy przez kolejne 30-60 sekund, aż będzie aromatyczna. Dodamy przecier pomidorowy, doprowadzimy do wrzenia, zmniejszymy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Przelać do miski i odstawić do lodówki do temperatury pokojowej przed podaniem.
Sos jogurtowy tahini
Robi się 3/4 kubka
Składniki
1/2 szklanki zwykłego jogurtu organicznego
2 łyżki stołowe tahini
Sok z 1/4 cytryny (trochę więcej niż łyżka stołowa)
Instrukcje
Wymieszać wszystkie składniki w małej miseczce. Doprawić solą.
Chutney z mięty i kolendry
Przygotować 2/3 szklanki
Zaadaptowane z My New Roots.
Składniki
1 1/2 filiżanki spakowanej kolendry
1/2 filiżanki mięty
1 szalotka, zmielona
1 suszone czerwone chili lub 1/4 łyżeczki zmiażdżonych płatków chili
Sok z 1 limonki
1/4 filiżanki śmietanki kokosowej
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
Instrukcje
Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym, aż powstanie sos przypominający pesto. Doprawić do smaku solą.
Więcej przepisów podobnych do falafeli:
Pita z ciecierzycy i jogurtu z Muhammara
Cukiniowe kulki z ciecierzycy z posiekaną sałatką grecką
Falafel Naan Wraps z zielonym chutneyem
Komentarze (0)