Pikantna Quinoa kokosowa i czarna fasola z ananasem

We wtorek wieczorem poprowadziłam pierwszą klasę gotowania CSA z Farm to Table Event Company w naszym lokalnym gospodarstwie ekologicznym, City Roots. Jeśli mieszkasz w Columbia, to wiesz jak fajne jest to miejsce! Na zajęciach uczyliśmy ludzi, jak przygotować cztery różne przepisy z wykorzystaniem przepięknych grzybów ostrygowych i lwich grzywaczy z City Roots, w tym mój prosty makaron z grzybami i białą fasolą.

To były pierwsze zajęcia kulinarne, które prowadziłam i to w zupełnie nowej kuchni, więc spodziewałam się, że kilka rzeczy pójdzie nie tak. Oczywiście, zapomniałam dodać cebuli do ragout (duh), jeden z garnków z wodą nie chciał się zagotować, a ja ciągle gubiłam łopatkę.

Jedyna poważna wpadka - żadna ilość prądu zmiennego nie mogła pokonać 6 palników pracujących jednocześnie. Y'all, umierałem. Kiedy spojrzałam w lustro po powrocie do domu, miałam czarny tusz do rzęs spływający po twarzy. Niektórzy z uczestników musieli zrobić sobie przerwę na ochłonięcie w lodówce!

Morał z tej historii: gotowanie na kuchence w lecie to kiepska decyzja życiowa. Więc yay dla tego miesiąca Recipe Redux temat, Pokonać ciepło z szybkowaru.

Zazwyczaj używam go do przygotowania brązowego ryżu lub fasoli, ale w tym miesiącu postanowiłam wykazać się kreatywnością i przygotować danie jednogarnkowe. Ta pikantna, kokosowa quinoa i czarna fasola z ananasem to świetne danie do zrobienia przed czasem. Na pewno bym je podwoiła i zamroziła na później. Możesz użyć go jako nadzienia do burrito lub taco, albo włożyć go do słodkiego ziemniaka.

Jeśli nie masz szybkowaru, bardzo polecam zdobycie go. Oto link (afiliacyjny) do tego, którego używam i uwielbiam. Poważnie chłopaki, sprzedać swój wolnowar. Szybkowary mogą robić obie rzeczy, a wiecie, że chcecie ugotować brązowy ryż w 20 minut.

I topped mój kokos quinoa i czarna fasola z plasterkami awokado i mżawką salsy, ale można również dodać trochę warzyw z grillowanej cukinii, posiekane ogórki, lub pomidora i czerwonej cebuli sałatki.


Pikantna Quinoa kokosowa i czarna fasola z ananasem

Serwuje: Około 3-6, w zależności od tego, jak bardzo wszyscy są głodni

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki quinoa, opłukana

  • 1 słodka cebula, obrana i drobno posiekana

  • 1 1-calowy kawałek imbiru, starty lub zmielony

  • 1 14-uncjowa puszka mleka kokosowego

  • 2 1/2 szklanki niskosodowego bulionu warzywnego

  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmielony

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 szczypty pieprzu cayenne

  • 2 filiżanki mrożonego ananasa

  • 1 14-uncjowa puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana

  • 1 awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w plasterki

  • Salsa, do podania

  • Posiekana cebula i kolendra, do podania

  • Kawałki limonki, do podania

Instrukcje:

  1. Umieść quinoa, cebulę, imbir, mleko kokosowe, bulion, czosnek, sól, cayenne i ananasa w elektrycznym szybkowarze. Przykryć i ustawić na 10 minut.

  2. Kiedy quinoa skończy się gotować i para wodna zostanie uwolniona, ostrożnie zdjąć pokrywę. Wymieszać z czarną fasolą.

  3. Rozdzielić między miski i podawać z awokado, salsą, ziołami i cząstką limonki.


Więcej przepisów, które możesz przygotować w szybkowarze:

Pomidorowo-bazyliowe Risotto z Prosciutto

Gotowane w szybkowarze Risotto z jagodami pszenicy i grzybami

Zobacz w pełnym rozmiarze

Domowy rosół z resztek