Przepis na wegetariański ryż smażony z boczniakami
Smażony ryż to jedno z tych dań, które doskonale nadaje się do wykorzystania resztek kuchennych! Jedną z moich ulubionych wersji jest ten przepis na smażony ryż z bok choy, prosty i sycący posiłek wegetariański!
Mam nieskończoną miłość do smażonego ryżu. Od mojego ulubionego, smażonego ryżu z kimchi i bekonem, po bardzo tłusty (i pyszny!) ryż z Panda Express, kocham go w każdej postaci! Magia dzieje się, gdy na rozgrzanej patelni zmieszasz olej, ryż i sos sojowy.
Przygotowanie domowego smażonego ryżu nie może być prostsze. Rzadko stosuję się do przepisów, ale aby się nimi podzielić, spisałam ten przepis na smażony ryż z bok choy. Używam prostej receptury i przestrzegam kilku zasad dotyczących smażonego ryżu, którymi podzielę się poniżej, a za każdym razem wychodzi idealnie. Smażony ryż to świetne danie do wykorzystania resztek lub przypadkowych warzyw, które zbyt długo leżały w lodówce. To proste i satysfakcjonujące danie na szybki i łatwy obiad na jeden wieczór!
Moja receptura na smażony ryż
Za każdym razem, gdy przygotowuję smażony ryż, zaczynam od podsmażenia cebuli, marchewki i czosnku, które smażę w mieszance oleju o neutralnym smaku i oleju sezamowego, który nadaje im przyjemny, orzechowy smak. Często dodaję też imbir. Lubię też dodać inne warzywa, np. szparagi, cukinię lub w tym przypadku bok choy. Następnie dodaję ugotowany na zimno ryż i smażę do uzyskania złotego koloru. Doprawiam go odrobiną sosu sojowego, a czasem odrobiną octu ryżowego lub soku z limonki. Na koniec wbijam jajko (pokażę ci poniżej, jak to zrobić!), ponieważ żaden smażony ryż nie jest kompletny bez jajecznicy!
Zazwyczaj przygotowuję wegetariański ryż smażony, ale od czasu do czasu dodaję też białka. Bekon, pokrojona w kostkę szynka, kurczak, krewetki i wieprzowina - wszystkie te składniki świetnie się sprawdzają. Jeśli chodzi o białko wegetariańskie, uwielbiam używać tofu pokrojonego w kostkę. Jeśli znajdziesz przyprawione pieczone tofu, będzie to naprawdę łatwe.
Wskazówki dotyczące przyrządzania wegetariańskiego ryżu smażonego z boczniakami
Przygotowanie smażonego ryżu w domu jest niezwykle proste, ale jest jedna prosta zasada, której należy przestrzegać - należy używać zimnego, ugotowanego ryżu. Aby przygotować ten przepis na smażony ryż z bok choy, lub jakikolwiek inny przepis na smażony ryż, naprawdę musisz zaplanować to z wyprzedzeniem i mieć zimny, ugotowany ryż w lodówce, w przeciwnym razie Twój smażony ryż stanie się naprawdę gumowaty i pastowaty. Wilgoć zawarta w świeżo ugotowanym ryżu sprawi, że smażony ryż będzie miał konsystencję papki, dlatego ugotuj ryż na noc przed planowanym przygotowaniem tego przepisu lub użyj mrożonego ugotowanego ryżu.
Poza tym, ten wegetariański przepis na smażony ryż jest całkiem odporny na niepowodzenia! Inną rzeczą, o której lubię pamiętać, jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników. Chociaż jestem najgorsza w przygotowywaniu mis en place, podczas robienia smażonego ryżu lub innego dania typu stir fry, jest to niezbędne, ponieważ nie chcesz, aby warzywa przypaliły się podczas siekania.
Kolejna wskazówka dotycząca przyrządzania smażonego ryżu z bok choy to użycie ryżu krótko lub średnioziarnistego. W razie potrzeby można użyć ryżu długoziarnistego, ale nie ma on takiej konsystencji jak ryż krótkoziarnisty (mój ulubiony) lub średnioziarnisty. Można użyć ryżu białego lub brązowego, ale ja osobiście preferuję w tym przepisie ryż biały, który ma nieco więcej słodyczy i nie przytłacza pozostałych składników.
Jak zrobić jajecznicę z jajkiem do ryżu smażonego z boczkiem choy
Po samym ryżu i sosie sojowym, jajko jest najbardziej niezbędnym składnikiem smażonego ryżu! Nie ma potrzeby kupowania osobnej patelni - wystarczy zrobić jajecznicę w środku! Moja sztuczka z jajecznicą polega na tym, że gdy ryż jest już prawie gotowy, wypycham go na brzegi patelni, aby na środku pozostało wolne miejsce. Dodaj trochę więcej oleju do czystego miejsca na środku, pozwól mu się rozgrzać, a następnie wlej roztrzepane jajko. Szybko zrób jajecznicę, a następnie wrzuć wszystko razem z ryżem.
Jak podawać ten wegetariański ryż smażony z boczniakami
Przepis ten stanowi samodzielne danie wegetariańskie, ale można go również podawać jako dodatek do potraw. Świetnie komponuje się z kurczakiem (spróbuj kurczaka w miodzie sojowym z książki Just One Cookbook), rybą (jak mój łosoś w glazurze miso) lub tofu (spróbuj smażonego na patelni tofu teriyaki z książki Healthy Nibbles and Bits).
Przepis na wegetariański smażony ryż z boczniakami został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.
Przepis na wegetariański ryż smażony z boczniakami
Porcja: na co tylko masz ochotę!
Składniki
1 łyżka stołowa oleju o neutralnym smaku (plus 1 łyżeczka)
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 dużej żółtej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 duża marchew, pokrojona w kostkę
1 funt bok choy, grubo posiekany
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki płatków chili
3 filiżanki schłodzonego białego ryżu krótko lub średnioziarnistego
2 łyżki stołowe sosu sojowego
4 jajka, ubite i doprawione szczyptą soli
2 szalotki, posiekane
Instrukcje
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę stołową oleju o neutralnym smaku i olej sezamowy. Dodać cebulę, marchew, szczyptę soli i smażyć 3 minuty, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodać bok choy i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż łodygi zmiękną, a liście zwiędną. Dodać czosnek, imbir i płatki chili i gotować jeszcze 1 minutę.
Dodać ryż i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż ryż się rozgrzeje. Wymieszać sos sojowy do połączenia i gotować jeszcze 1 minutę.
Przesunąć ryż na krawędzie patelni, robiąc na środku puste miejsce na jajecznicę. Dodaj pozostałą łyżeczkę oleju, a następnie wlej ubite jajko i zrób jajecznicę.
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj pozostałą łyżeczkę oleju. Wlej ubite jajko i zrób jajecznicę. Dodać na patelnię cebulę i wszystko razem wymieszać. Podawać natychmiast, dodając do smaku więcej sosu sojowego, jeśli jest taka potrzeba.
Jeśli podoba Ci się ten przepis na wegetariański ryż smażony z bok choy, możesz również polubić:
Smażony ryż z kimchi
Warzywny makaron Soba Stir Fry
Jajka w gniazdku
Komentarze (0)