Przepis na wieloziarniste placki z twarogiem z jagodami

Ten wieloziarnisty przepis na naleśniki z twarogiem jagodowym jest pełen białka! Idealne sycące, pełne błonnika śniadanie! Zrobione z mieszanki pełnoziarnistej mąki pszennej, owsianej i gryczanej!

W ciągu ostatnich kilku tygodni jadłam dużo naleśników.

Ostatnie kilka miesięcy było dość ciężkie. W przedostatni piątek pożegnaliśmy Savannah, naszego berneńskiego psa górskiego, który był częścią mojego całego postkolonialnego życia. Jeśli śledzisz mnie na Instagramie, prawdopodobnie wiesz jak wiele dla nas znaczy, ponieważ ona i Charlie grają główną rolę na moich zdjęciach. W Boże Narodzenie miała nagłą operację z powodu przebitego jelita i sepsy. Dali nam 50/50 szans na to, że przeżyje - i na szczęście przeżyła. Myśleliśmy, że już po wszystkim, ale jej gojenie się trwało bardzo długo. Potem zaczęła słabnąć i tracić apetyt. Dzień przed Walentynkami zdiagnozowano u niej zaawansowanego raka płuc, a tydzień później musieliśmy się z nią pożegnać.

To zbyt smutne uczucie, żeby napisać coś więcej. Jestem całkiem zdruzgotana, ale jestem naprawdę wdzięczna, że mam przyjaciół, którzy sprawdzają, co u mnie, a praca, którą wykonuję z klientami, podtrzymuje mnie na duchu. Byłem głęboko w pisaniu mojej książki, i nawet jeśli to było stresujące, myślę, że to było pomocne rozproszenie uwagi.

Naprawdę smutne samopoczucie zdecydowanie wpłynęło na mój apetyt. Oczywiście, nawet kiedy dzieją się smutne rzeczy i nie masz ochoty na jedzenie, twoje ciało nadal potrzebuje pożywienia. Staram się jeść małe posiłki i częstsze przekąski w ciągu dnia, a także jeść to, na co mam ochotę. Przez większość czasu są to naleśniki.

Zawsze lubiłam naleśniki, bo wiesz, mam kubki smakowe. Ale nie sądzę, żeby naleśniki kiedykolwiek były potrawą, na którą miałam ochotę. Ale ostatnio jest to jedyna potrawa, którą konsekwentnie jestem w stanie jeść przez ostatnie dwa tygodnie. To i sushi w zasadzie mnie utrzymują.

Postanowiłam więc to wykorzystać i przerobić ten wieloziarnisty przepis na naleśniki z jagodami i twarogiem z archiwów! Jeden z moich klientów zrobił ten przepis niedawno, co przypomniało mi, że zdjęcia desperacko potrzebują odświeżenia.

Gotowanie z mąką pełnoziarnistą

Ten multigrain blueberry cottage cheese pancake recipe używa trzy różni rodzaje pełnoziarnistych mąk - pełnoziarnistą mąkę pszenną, mąkę owsianą i mąkę gryczaną. Użyłam mieszanki różnych mąk, ponieważ wszystkie one dodają różne smaki i tekstury. Mąka pszenna służy jako podstawa ze względu na swoją uniwersalność, ale potem dodałam do mieszanki mąkę owsianą i mąkę gryczaną dla smaku i tekstury.

Uwielbiam piec z mąką owsianą, ponieważ dodaje ona naprawdę wspaniałego smaku i sprawia, że wypieki są lekkie i puszyste. Możesz kupić mąkę owsianą od Bob's Red Mill lub Arrowhead Mills (linki afiliacyjne), które są dostępne w większości sklepów spożywczych, lub zrobić własną poprzez mieszanie owsa w robocie kuchennym, aż utworzy luźny proszek. Używam również mąki owsianej do zrobienia moich migdałowych ciasteczek szlakowych i wegańskich ciasteczek owsianych z jednej miski.

Inna wyjątkowa mąka, której używam w tym przepisie na wieloziarniste placki z twarogiem jagodowym to mąka gryczana (link afiliacyjny), która ma bogaty, ziemisty smak. Ma gęstą konsystencję, dlatego lubię używać jej w połączeniu z innymi, lżejszymi mąkami. Naleśniki gryczane są naprawdę popularne, ale ja lubię używać mąki gryczanej zmieszanej z innymi mąkami, a nie samej, aby nieco złagodzić ziemisty smak. Używam też mąki gryczanej w moich wieloziarnistych maślanych babeczkach pancake i truskawkowo-rabarbarowym śniadaniu chrupiącym. Jeśli nie możesz jej znaleźć lub nie masz ochoty na zakup torebki, po prostu użyj w połowie mąki owsianej i w połowie mąki pełnoziarnistej, a powinno być dobrze!

Dodawanie białka do naleśników

Ten przepis wykorzystuje twarożek jako sposób na dodanie białka i smaku do tych naleśników. Jeśli lubisz naleśniki lub inne słodkie śniadania, ale czujesz, że jesteś głodny wkrótce po jedzeniu, białko może być brakującym ogniwem. Białko sprawia, że jedzenie dłużej utrzymuje się w żołądku, pomagając przetrwać śniadanie do następnego posiłku, a badania wykazują, że jedzenie śniadania bogatego w białko ma duży wpływ na apetyt. Ten trik z twarogiem jest jednym ze sposobów na przemycenie odrobiny białka do czegoś, co normalnie nie ma go zbyt wiele, a ponadto nadaje naleśnikom naprawdę wspaniałą teksturę. Dodaję również twaróg do smoothie, aby uczynić je bardziej sycące i kremowe, jak w moim jagodowym serniku smoothie.

Jak przygotować posiłek na wieloziarniste naleśniki z twarogiem i jagodami?

Bądźmy realistami. Nikt nie robi naleśników w dzień powszedni przed pracą. Jeśli chcesz przygotować ten przepis na wieloziarniste naleśniki z jagodami i twarogiem, ugotuj całą partię i schłodź lub zamroź, a następnie podgrzej w mikrofalówce przed podaniem. Nadal będą pyszne, ale trochę się rozpadną. Jeśli chcesz zrobić świeże naleśniki bez kłopotliwego ubijania ciasta, po prostu schłodź ciasto i przechowuj je w pojemniku z przykrywką lub czystej wyciskanej butelce, a następnie przygotuj rano. Nie zajmuje to więcej czasu niż jajecznica! Ciasto będzie trwać kilka dni, i rzeczywiście będzie rozwijać się trochę w smaku w lodówce.

Ten przepis został pierwotnie opublikowany w czerwcu 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Multigrain Blueberry Cottage Cheese Pancakes

Robi się 8ish

Składniki

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 filiżanki mąki owsianej

  • 1/3 filiżanki mąki gryczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/8 łyżeczki soli koszernej

  • 1 filiżanka twarogu

  • 1/3 szklanki dowolnego mleka

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżka stołowa roztopionego i ostudzonego masła

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka wanilii

  • 1 filiżanka świeżych lub mrożonych jagód

  • Masło lub olej w sprayu, do smażenia naleśników

  • Masło i syrop klonowy do podania

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce ubijemy twaróg, mleko, jajka, masło, miód i wanilię. Suche składniki wmieszamy do mokrych składników, aż się połączą. Wymieszać z borówkami.

  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodaj odrobinę masła lub spryskaj ją olejem. Nałóż około 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smaż, aż naleśnik zacznie lekko bulgotać, a jego brzegi będą wyglądały na lekko suche, około 3-4 minuty. Ostrożnie odwróć i smaż 2 minuty z drugiej strony, po czym odłóż na talerz.

  3. Podawaj polane masłem i skropione syropem klonowym.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na wieloziarniste placki z jagodami i twarogiem, możesz również polubić:

Wieloziarniste naleśniki na maślance (Multigrain Buttermilk Pancakes)

Czekoladowe Naleśniki z Chlebem Cukiniowym

Wieloziarniste muffiny naleśnikowe