Ryba Taco Sałatka z pikantnym Mahi, Chipotle Aioli, i Mango Salsa Przepis

Ciesz się wszystkimi świeżymi smakami rybnego taco w tym przepisie na sałatkę taco, zwieńczoną pikantnym mahi mahi, chipotle aioli oraz szybką i łatwą salsą z mango! Super proste i idealne na lato!

Ten przepis na sałatkę taco z rybą jest uczczeniem faktu, że w końcu mogę jeść mahi mahi ponownie bez retrospekcji do czasu, gdy dostałem zatrucia pokarmowego od niego. Lata temu, kiedy pracowałem moją pierwszą pracę jako dietetyk kliniczny, wszyscy z nas dietetyków w szpitalu wyszedł na happy hour razem w Gordon Biersch. Będąc podstawowymi dietetykami, wszyscy zamówiliśmy sałatkę z grillowanym mahi mahi. W naszej obronie, to było naprawdę dope sałatka, a my prawdopodobnie chciał dostać owoce morza, ponieważ nasz szef płacił za to.

Następnego ranka, pracuję nie czując się zbyt gorąco, ale chalked to do osiągnięcia tego wieku, gdzie dwa piwa równa się kac. Kiedy dotarłem do pracy, szybko zdałem sobie sprawę, że moje mdłości są nieco poważniejsze. Ledwo dotarłem do drzwi wejściowych, zanim zdecydowałem: "NOPE. To się nie dzieje." Gdy wracałam do samochodu, nagle uderzyła mnie fala mdłości i zwymiotowałam na środku parkingu.

Kiedy już dotarłem do samochodu, zadzwoniłem do mojej szefowej. Podniosła słuchawkę i natychmiast powiedziała: "Wywołujesz, czyż nie?".

"Ummm, tak," odpowiedziałem, zdezorientowany. "Myślę, że mam zatrucie pokarmowe".

"Tak wiem. Siedzę w moim samochodzie debatując, czy mogę zrobić to w i myślę, że widziałem cię rzucić na parkingu."

Whoops. Przynajmniej wiedziała, że nie udawałam! W każdym razie cała nasza czwórka czuła się jak śmierć i naprawdę żałowała, że nie dostała nachos!

Nie mogłam jeść mahi mahi aż do kilku miesięcy temu, kiedy byłam w Fort Lauderdale na wieczorze panieńskim przyjaciółki. Dostaliśmy tacos na lunch w Taco Grill, gdzie słyną z rybnych tacos. Musiałam je dostać, ale dopiero po ich podaniu zorientowałam się, że mahi to ryba z wyboru. W tym momencie byłem tak głodny, a to pachniało i wyglądało tak dobrze, że nie było mowy, żebym przegapił. Jeden kęs i wiedziałem, że moja fobia na punkcie mahi się skończyła.

Więc yay! Mahi jest z powrotem w menu, a my robimy tę sałatkę z rybą taco, aby to uczcić! I nie, że historia mnie barfing całkowicie dostać w nastroju, aby to na kolację dzisiaj?

Jak zrobić to Fish Taco Salad

Zamiast używać sałaty, ta sałatka rybna taco używa torby coleslaw mix jako podstawy. Lubię dostać taki, który ma mieszankę czerwonej i zielonej kapusty z marchewką, jak różne kolory wyglądają naprawdę ładnie na talerzu. Slaw jest następnie zwieńczona filetem pikantnego mahi, przyprawione ulubioną mieszanką przypraw i szybko usmażone na patelni. To jest skropione z chipotle aioli, zrobiony przez mieszanie konserwowych chipotle chiles w adobo z majonezem, lub czuć swobodnie zamieniać sklep kupujący chili majonez. Wreszcie, sałatka jest zwieńczona sałatką z mango, zrobioną przez wrzucenie pokrojonego w kostkę świeżego mango z jalapeno, czerwoną cebulą, papryką i limonką. Sałatkę uzupełnia się pokrojonym w kostkę awokado i grzankami z plantanów lub chipsami.

Sałatka Fish Taco Uwagi dotyczące składników

  • Mahi mahi - użyłam mahi mahi do przygotowania tej sałatki, ale nie krępuj się użyć innego rodzaju białej ryby, którą lubisz. Dorsz, halibut, snapper i grouper sprawdzą się tu doskonale.
  • Mieszanka przypraw - Aby doprawić mahi do tej sałatki taco, użyłam mojej ulubionej przyprawy Rub With Love Seafood Rub, ale nie krępuj się użyć innych przypraw, które lubisz. Ja użyłam przyprawy cajun, przyprawy do czernidła i przyprawy jerk.
  • Mango - Aby wybrać dojrzałe mango, wyciśnij je lekko i upewnij się, że tylko trochę puściło sok. Czasem patrzę na kolor, bo zwykle dojrzałe mango ma więcej czerwieni i pomarańczy z odrobiną zieleni, ale wyczucie jest najlepszym wskaźnikiem. Jeśli nie możesz znaleźć dojrzałego mango, nie krępuj się użyć mrożonego mango do zrobienia salsy. Możesz też zawsze użyć salsy owocowej w słoiku.
  • Canned chipotles - Canned chipotles w adobo jest składnikiem zawsze mam pod ręką dla robić rzeczom jak chili, veggie burgery, i sosy. Ponieważ potrzebujesz tylko jednego lub dwóch na raz, trzymam resztę puszki zamrożoną w szklanym pojemniku i rozmrażam ją trochę, kiedy tylko potrzebuję.
  • Plantanowe grzanki/chipsy - Aby zachować tropikalny klimat, użyłam plantanowych grzanek, które znalazłam w Trader Joe's. Są bardzo dobre! Są takie dobre! Ponieważ mogą być trudne do znalezienia, nie krępuj się zamienić je na chipsy z plantanów.

Ta ryba taco sałatka przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby dać Ci najlepsze możliwe treści.


Ryba Taco Sałatka z pikantnym Mahi i Mango Salsa Przepis

Służy 4

Składniki

Ryby:

  • 4 6-uncjowe filety mahi mahi (lub zamień inną białą rybę, taką jak dorsz, halibut, snapper lub grouper)

  • 2 łyżki stołowe ostrej pasty do owoców morza

  • 1 łyżka stołowa olej z awokado lub inny neutralny olej aromatyzowany

Salsa z mango:

  • 2 duże mango, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę

  • 1 filiżanka czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

  • 1/4 czerwonej cebuli, obrana i pokrojona w kostkę

  • 1 jalapeno, nasiona i drobno pokrojone w kostkę

  • Sok z 1 limonki

Chipotle aioli:

  • 1/3 szklanki majonezu

  • 1-2 drobno posiekane chili z puszki chipotles w adobo

  • 1 łyżeczka sosu adobo

Sałatka:

  • 12 uncji torba mieszanka slaw

  • 1 awokado, obrane, wyłuskane i pokrojone w kostkę

  • grzanki plantanowe lub lekko pokruszone chipsy plantanowe

Instrukcje

  1. Najpierw przyprawimy rybę. Filet z ryby natrzemy przyprawami. Odłożymy do lodówki, aż będą gotowe do przyrządzenia.

  2. Następnie przygotujemy salsę z mango i chipotle aioli. Wymieszać wszystkie składniki salsy razem w misce. Doprawić solą do smaku. W osobnej misce wymieszać majonez z chili i sosem adobo. Odstawić na bok, aż będą gotowe do użycia.

  3. Zanim ugotujesz rybę, przygotuj sałatkę, abyś mógł ją nałożyć na świeżo ugotowaną rybę przed podaniem. Rozdzielić sałatkę na 4 talerze. Na wierzchu ułożyć awokado i grzanki z plantanów.

  4. Rozgrzać olej na dużej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodać rybę i smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Podawać rybę na sałatce. Skropić chipotle aioli i podawać z dużą porcją salsy z mango, plus więcej na boku do podania.


Jeśli podoba Ci się ta sałatka rybna taco, możesz również polubić te przepisy:

Grillowana brzoskwinia i salsa z cebuli Vidalia

Kurczak na blasze i Mango Stir Fry

Grillowane Tacos z łososia