7 korzyści z octu jabłkowego

Biały ocet może sprawić, że twoje chińskie jedzenie będzie pikantne, ale jego kuzyn - ocet jabłkowy - może zrobić znacznie więcej niż tylko dodać smaku. Może sprawić, że staniesz się nowym sobą - ze szczuplejszą talią, bujnymi włosami, promienną skórą i życiem wolnym od niemal wszystkich dolegliwości.

Ocet jabłkowy z cydru jest obecnie reklamowany jako "cudowny eliksir". Choć status celebryty zyskał niedawno, ten płyn o bursztynowej barwie już od dawna działa na uboczu. Hipokrates, ojciec nowoczesnej medycyny, stosował go w leczeniu swoich pacjentów, a jego potencjał został omówiony również w Biblii.

Oto siedem powodów, aby dostać się do domu butelkę tego cudownego octu:

1. Pomoże Ci zrzucić te kilogramy

Największym powodem do sławy octu jabłkowego jest jego zdolność do hamowania apetytu. Badania wykazały, że spożywanie octu jabłkowego przed jedzeniem może ograniczyć apetyt, a popijanie go podczas posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów może sprawić, że poczujesz się pełniejszy - osoby, które go stosowały, spożywały o blisko 275 kalorii mniej w ciągu dnia. Badanie z 2009 roku wykazało, że osoby otyłe, które spożywały kwas octowy (główny składnik octu jabłkowego) przez 12 tygodni, doświadczyły zauważalnego spadku wagi, tłuszczu brzusznego i obwodu talii.

2. Może pomóc kontrolować cukrzycę

Innym udanym zastosowaniem octu jabłkowego jest jego zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak, ponieważ ten wszechstronny składnik poprawia wrażliwość na insulinę i odpowiedź organizmu na poziom cukru we krwi po posiłkach. Badanie z 2007 roku wykazało, że dwie łyżki stołowe octu na dobranoc obniżyły poziom glukozy na czczo o 4 do 6 procent.

3. Może poprawić zdrowie serca

Naukowcy uważają, że ocet jabłkowy może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów i pomóc Ci zachować zdrowie serca. Zawiera on przeciwutleniacz kwas chlorogenowy, który zapobiega utlenianiu cząsteczek złego cholesterolu LDL, co jest kluczowym etapem w rozwoju chorób serca. Ten cudowny tonik obniża również ciśnienie krwi, kolejny czynnik ryzyka problemów kardiologicznych. Badania te zostały jednak przeprowadzone na szczurach. Jedynym dowodem na istnienie octu u ludzi jest niewielkie badanie obserwacyjne przeprowadzone na Harvardzie, które wykazało, że kobiety, które jadły sałatki z octem, miały zmniejszone ryzyko chorób serca.

4. Może złagodzić problemy z brzuszkiem

Jeśli planujesz oddawać się grzesznemu posiłkowi, który może niepokoić twój żołądek, wypij szklankę ciepłej wody zmieszanej z łyżeczką octu jabłkowego pół godziny przed posiłkiem. Ocet zapobiega refluksowi żołądka i ma właściwości antybiotyczne, które mogą zwalczać infekcje bakteryjne. Zawiera również pektyny, które uspokajają skurcze jelit.

5. Może ukoić ból gardła

To może nie być tak uznany jak imbir lub miód, ale zwolennicy przysięgają przez ocet jabłkowy cydr do usuwania podrażnień gardła. Wymieszaj ćwierć filiżanki z równą ilością ciepłej wody i płukanie kilka razy dziennie lub łyknąć filiżankę gorącej wody z odrobiną octu jabłkowego i miodu.

6. Pomoże ci uzyskać blask

Oto kolejny plus posiadania ocet jabłkowy cydr w swojej kuchni - może podwoić jako krem do skóry. Wystarczy dab go na twarzy za pomocą wacika, aby uzyskać zdrowy blask. Naturalne kwasy alfa hydroksylowe i kwas octowy pobudzają krążenie, zamykają pory i zapobiegają trądzikowi. Ten wielozadaniowy składnik minimalizuje również efekt wyprysków, suchej skóry, łuszczycy i egzemy.

7. Może ujarzmić Twoje włosy

Dodaj ocet jabłkowy do ostatniego płukania włosów. Kwasowość octu pomaga utrzymać równowagę pH włosów, nie pozbawiając ich naturalnych olejków. Dzięki temu włosy stają się miękkie, gładkie i błyszczące. Jego składniki antybakteryjne i przeciwgrzybicze pomagają również w leczeniu swędzenia skóry głowy, suchości i łupieżu.

Tags: ocet jabłkowy ocet jabłkowy cydr korzyścibenefits of apple cider vinegarstay heart-healthy