Jak zrobić domowe kiszone ogórki + 3 przepisy

Dowiedz się, jak zrobić domowe pikle fermentowane, które są smacznym źródłem probiotyków i świetnym sposobem na przechowywanie letnich produktów. W tym wpisie znajdziesz trzy przepisy na fermentowane ogórki, w tym pikantne ogórki koperkowe, marynowane zielone pomidory i paprykę jalapeno.

W zeszłym roku poznałam sztukę fermentacji. W ostatnich miesiącach, kiedy produkty letnie są tak obfite, bardzo się w nią wkręciłam. Doszło do tego, że trochę się obawiam, czy ktoś przyjdzie do naszego domu, gdy na blacie stoją bąbelkujące słoiki z domowej roboty fermentowanymi ogórkami. To dziwne. Gdyby to były lata siedemnaste, a ja mieszkałabym w Salem, zostałabym skazana za czary.

Korzyści zdrowotne wynikające z fermentowanej żywności

Ostatnio o fermentowanej żywności robi się mnóstwo (zasłużonej) prasy. Tylko w ciągu ostatniego roku dowiedzieliśmy się zadziwiająco dużo o tym, jak fermentowana żywność i zdrowa flora jelitowa sprzyjają zdrowiu. Zdrowa flora jelitowa wspomaga trawienie, poprawia odporność i oczyszcza skórę.

Ponadto, biliony bakterii w jelitach są jak twoja osobista armia cheerleaderek, które poprawiają nastrój i zwalczają lęki i depresję!

Mózg jest zwykle uważany za główny organ regulujący nastrój. Tak jest, ale istnieje ważne połączenie między mózgiem a jelitami, a my dopiero zaczynamy zdawać sobie sprawę z jego głębokiego wpływu na nastrój. W rzeczywistości jelita zyskały ostatnio przydomek "drugiego mózgu". Dzieje się tak dlatego, że jest ono domem dla jelitowego układu nerwowego, drugiego co do wielkości skupiska neuronów w organizmie.

Ten drugi mózg nie tylko wywołuje uczucie motyli, kiedy się denerwujesz. Podobnie jak mózg, jelito wykorzystuje i wytwarza ponad trzydzieści rodzajów neuroprzekaźników, w tym 95% zasobów serotoniny, hormonu szczęścia. Informacje nieustannie wędrują z jelit do mózgu za pośrednictwem nerwu błędnego, a w rzeczywistości prawie 90% włókien przenosi informacje z jelit do mózgu, a nie odwrotnie. To o wiele więcej niż tylko zsyp na kupę.

Bakterie jelitowe odgrywają szczególną rolę. Komunikują się one z mózgiem za pomocą tych samych neurochemikaliów, których używa mózg - serotoniny, dopaminy i GABA. W wielu badaniach na myszach wykazano, że określone bakterie są związane z objawami depresji i lęku. Inne badania pokazują, że można zmienić zachowanie myszy poprzez przeszczepienie im bakterii z kału myszy, które wykazują bardziej lękliwe zachowania. Choć badań na ludziach jest mniej, to jest to coraz większy obszar. W ostatnich latach badania wykazały, że spożywanie jogurtu może modulować aktywność w obszarach mózgu związanych z lękiem, prebiotyki zmieniają reakcję na kortyzol (hormon stresu), a suplementy probiotyczne mogą obniżać poziom lęku i depresji.

Mógłbym godzinami opowiadać o związku między mózgiem a jelitami, ale dla zachowania zwięzłości podam wam linki do artykułów na ten temat, które możecie przeczytać w wolnej chwili.

Zaskakujący związek między bakteriami jelitowymi a lękiem (Huffington Post)

Zdrowie psychiczne może zależeć od stworzeń żyjących w jelitach (Scientific American)

Bakterie jelitowe mogą kierować pracą naszego umysłu (NPR)

Dlaczego powinieneś zrobić domowe pikle fermentowane?

Regularne spożywanie sfermentowanej żywności to dobry sposób na dostarczenie sobie dawki probiotyków wspomagających pracę mózgu. Jogurt to prawdopodobnie fermentowana żywność, z którą większość ludzi jest zaznajomiona, ale weganie (lub osoby nienawidzące jogurtu) czasami czują się zagubieni w tym, jak wprowadzić do swojego jadłospisu sfermentowaną żywność. Domowe produkty fermentowane są jednymi z najbardziej odżywczych, ponieważ zawierają tak szeroką gamę bakterii, w przeciwieństwie do wielu produktów kupowanych w sklepach, które są zaszczepione tylko kilkoma szczepami. Tworzenie żywności bogatej w probiotyki jest świetną zabawą do wykonania w domu, więc mam nadzieję, że ten poradnik "jak zrobić" domowe kwaszone ogórki pomoże Ci to osiągnąć!

Jak zrobić domowe kiszone ogórki?

Robienie domowych kiszonych ogórków brzmi trochę przerażająco, ale w rzeczywistości jest całkiem proste. Poza tym robię to od roku i jeszcze nie umarłam, więc to jest to. Wystarczy włożyć składniki marynaty do czystego słoika z roztworem słonej wody i pozostawić w temperaturze pokojowej na około tydzień. Słona woda tworzy środowisko beztlenowe (bez dostępu tlenu), które pozwala naturalnie występującym pożytecznym bakteriom rozwijać się i przekształcać cukry w kwas mlekowy, który nadaje charakterystyczny kwaśny lub piklowany smak.

Do kiszenia można użyć słoika dowolnej wielkości i dowolnej ilości składników. Wystarczy, że użyjesz proporcji 1 łyżka stołowa soli koszernej na 2 szklanki wody. Dzięki temu uzyskasz poziom zasolenia, który jest niezbędny, aby zapobiec rozwojowi złych bakterii. Ja lubię wkładać warzywa do (czystego) słoika, mieszać wodę z solą w (czystej) miarce i wlewać ją do środka.

Następnie wystarczy postawić słoik na blacie, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach powinieneś zauważyć bulgotanie - oznacza to, że zachodzi fermentacja! Odkręcaj pokrywkę raz lub dwa razy dziennie, aby ją "przepłukać". Zanim domowe pikle fermentowane będą gotowe, minie około 5-10 dni - wystarczy spróbować, czy są już gotowe.

Domowe fermentowane ogórki kiszone - wskazówki

Jedną z rzeczy, których należy dopilnować podczas przygotowywania domowych kiszonych ogórków, jest to, aby warzywa zostały obciążone w słonej wodzie. Zalecam użycie liścia kapusty, który można również przykryć małym, czystym szklanym słoikiem (takim jak te używane do pakowania słodkich dżemów!), aby docisnąć go pod wodą. Jeśli nie masz pod ręką takiego słoika, nie ma problemu.

W robieniu domowych pikli fermentowanych fajne jest to, że jeśli się zepsują, będziesz wiedział! Jeśli mają dziwny zapach - nie fermentowany, ale FUNKCYJNY - nie jedz ich. Z tego, co wyczytałem, czasami domowe pikle mogą pokryć się pleśnią, jeśli zostaną wystawione na działanie powietrza, ale można ją po prostu zeskrobać. Nie wiem. Nie zdarzyło mi się to, ale gdyby tak się stało, nie wyobrażam sobie, żebym był tak pewny siebie. Ale tak to już jest!

Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy tworzeniu tego przepisu, jest używanie wody destylowanej. Czasami do wody z kranu dodaje się różne rzeczy, aby była bezpieczna do picia, co jest w porządku, ale nie jest zbyt dobre dla rozwoju bakterii! To dobrze, gdy ją pijesz, ale nie najlepiej, gdy próbujesz celowo hodować bakterie! Dlatego dla bezpieczeństwa używaj butelkowanej, destylowanej wody.

Ponadto, co rozumie się samo przez się, upewnij się, że słoiki, których używasz, są super czyste! Możesz je sterylizować we wrzącej wodzie przez 30 sekund.

Domowe pikle fermentowane przechowywane w lodówce przetrwają kilka miesięcy.

Trzy przepisy na domowe kiszone ogórki

W tym wpisie zawarłem trzy moje ulubione przepisy na domowe pikle fermentowane - pikantne pikle koperkowe, piklowane zielone pomidory i piklowane papryczki jalapeno. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać każdy z nich:

  • Pikantne pikle koperkowe - Oczywiście świetnie nadają się jako dodatek do hamburgerów lub kanapek! Uwielbiam je również posiekane i dodane do sosu tatarskiego, sałatki jajecznej, sałatki z kurczaka, mojej sałatki z tofu lub do miseczek z ziarnami.

  • Kiszonezielone pomidory - dzięki swojemu okrągłemu kształtowi idealnie nadają się do kanapek! Spróbuj ich na mojej kanapce z tempeh z grillem miodowo-bourbonowym. Uwielbiam je też podawać jako element deski serów.

  • Pickled Jalapeno Slaw - Najlepszy dodatek do taco! Wypróbuj go do tych pikantnych tacos śniadaniowych z czarną fasolą lub do tacos z grillowanym łososiem. Świetnie pasuje też do miseczek z ziarnami, takich jak ta miseczka z prosa i czarnej fasoli, do burgerów lub do guacamole.


Domowe pikle fermentowane: Pikantne pikle koperkowe

Zaadaptowane z książki Smoke.

Składniki

  • 2 łyżki stołowe soli koszernej

  • 6 małych ogórków kiszonych (lub ogórków perskich)

  • 2 zielone cebulki, przycięte korzenie

  • 1-2 papryczki jalapenos, przepołowione, z wyłuskaną większością pestek i wyrzucone

  • 8 ząbków czosnku, rozdrobnionych

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki nasion kolendry

  • Czyste, wysterylizowane słoiki typu mason

  • Liść kapusty (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Odmierzyć 4 szklanki przefiltrowanej wody. Dodać sól koszerną i mieszać do rozpuszczenia.

  2. Ogórki pokroić w pożądany kształt (ja lubię pędy). Rozdzielić do słoików - z tego przepisu powinien wyjść jeden duży słoik lub 2-3 średnie słoiki. Pozostałe składniki rozdzielić równomiernie między słoiki.

  3. Wlać roztwór wody z solą do górnej części słoika. Jeśli chcesz, użyj liścia kapusty, aby obciążyć składniki, aby pozostały zanurzone.

  4. Umieść słoiki na talerzu, który zbierze wypływający płyn, i pozostaw w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, na 5-10 dni, aż solanka przestanie bulgotać. Jeśli zauważysz, że wody jest za mało, dodaj szczyptę soli i wody, aby doprowadzić ją do końca. Gdy pikle są gotowe, włóż je do lodówki i przechowuj do momentu, gdy będą gotowe do spożycia. W lodówce wytrzymają kilka miesięcy.


Domowe pikle fermentowane: Kiszone zielone pomidory

Składniki

  • 1 łyżka stołowa soli koszernej

  • 1-2 zielone pomidory, cienko pokrojone

  • 2 gałązki koperku

  • 1 zielona cebulka, posiekana

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

Instrukcje

  1. Zmieszamy 1 łyżkę soli koszernej z 2 szklankami wody. Mieszać do rozpuszczenia.

  2. W dużym słoju umieścić pokrojone zielone pomidory. Na wierzchu ułożyć pozostałe składniki. Wlać roztwór wody z solą na górę słoika. W razie potrzeby użyć liścia kapusty, aby obciążyć składniki, tak aby pozostały zanurzone.

  3. Umieść słoiki na talerzu, który zbierze wypływający płyn, i pozostaw w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, na 5-10 dni, aż solanka przestanie bulgotać. Jeśli zauważysz, że wody jest za mało, dodaj szczyptę soli i wody, aby doprowadzić ją do końca. Gdy pikle są gotowe, włóż je do lodówki i przechowuj do momentu, gdy będą gotowe do spożycia. W lodówce wytrzymają kilka miesięcy.


Fermentowane pikle z jalapeno

Składniki

  • 2 łyżki stołowe soli koszernej

  • 8-10 papryczek jalapenos, pokrojonych w plasterki

  • 1 torebka poszatkowanej kapusty

  • 8-10 ząbków czosnku, rozdrobnionych

  • Wysterylizowane słoiki typu mason

  • Liść kapusty (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Połączyć sól koszerną z 4 szklankami wody i mieszać do rozpuszczenia.

  2. Na dnie słoika ułożyć warstwę plasterków jalapeno. Na wierzchu ułożyć garść kapusty i kilka ząbków czosnku. Powtórz czynność, układając kolejne warstwy jalapenos i kapusty, aż dojdziesz do góry.Wlej roztwór soli do górnej części słoika. Jeśli chcesz, użyj liścia kapusty, aby obciążyć składniki, tak aby pozostały zanurzone.

  3. Umieść słoiki na talerzu, który zbierze wypływający płyn, i pozostaw w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, na 5-10 dni, aż solanka przestanie bulgotać. Jeśli zauważysz, że wody jest za mało, dodaj szczyptę soli i wody, aby doprowadzić ją do końca. Gdy pikle są gotowe, włóż je do lodówki i przechowuj do momentu, gdy będą gotowe do spożycia. W lodówce wytrzymają kilka miesięcy.


Przepisy, które można połączyć z tymi domowej roboty fermentowanymi ogórkami:

Grillowany kurczak w miso z majonezem Sriracha

Burgery z łososia z bajgla

Chorizo Tempeh Potato Tacos