Musli kokosowo-wiśniowe

Przeżywam właśnie moment na musli.

Myślę, że wypaliłam się na muesli (i granolę) kilka lat temu, kiedy przechodziłam przez naprawdę trudny okres, próbując znaleźć tę zawsze nieuchwytną równowagę między życiem zawodowym a prywatnym. Nadal jej nie znalazłam, ale nie budzę się już z bólem w klatce piersiowej na myśl o mojej codziennej liście rzeczy do zrobienia, więc to dobrze! W każdym razie, w tym czasie czułam, że muesli i granola to dwie naprawdę łatwe i sycące opcje śniadań/przekąsek, więc jadłam ich całkiem sporo, aż w końcu przestały być dla mnie przyjemne.

Wciąż robię owsianki na noc z musli, zwłaszcza gdy mam mało produktów spożywczych. Ale kilka tygodni temu, kiedy delektowałam się miseczką z rana, zdałam sobie sprawę, że jest to naprawdę, naprawdę przyjemne. I tak oto musli wróciło do rotacji.

To wiśniowo-kokosowe musli jest moim ulubionym przepisem. Suszone wiśnie to moje ulubione suszone owoce - mają właściwą równowagę między słodyczą a cierpkością. Lubię przygotowywać moje musli z kombinacji płatków i otrębów owsianych, co nadaje mu naprawdę dobrą teksturę, ale nie krępuj się, jeśli nie chcesz ich używać i użyj więcej płatków owsianych.

Aby zrobić z tego owsiankę na noc (lub gdy szykujesz się do pracy), po prostu wymieszaj 1/3 szklanki musli z 1/3 szklanki jogurtu i 1/4 szklanki mleka lub odwrotnie, jeśli wolisz owsiankę z większą ilością mleka i mniejszą ilością jogurtu, i pozostaw na godzinę lub na noc. Skrop miodem lub syropem klonowym i dodaj świeże owoce i/lub masło orzechowe, jeśli lubisz. Możesz również jeść to musli jak płatki śniadaniowe z mlekiem.

Ten przepis został pierwotnie opublikowany w czerwcu 2014 roku. Przepis, tekst i zdjęcia zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Kokosowe musli z wiśniami

Składniki

  • 3 filiżanki płatków owsianych walcowanych

  • 1 filiżanka otrębów owsianych

  • 1 filiżanka surowych migdałów, grubo posiekanych

  • 1 filiżanka surowych nerkowców, grubo posiekanych

  • 1 1/2 szklanki rozdrobnionego orzecha kokosowego

  • 1 1/2 szklanki niesłodzonych suszonych wiśni

Instrukcje

  1. Wymieszaj wszystkie składniki razem i przechowuj w słoiku lub torbie na zamek błyskawiczny, aż będziesz gotowy do jedzenia.

  2. Podawać wymieszane z mlekiem i jogurtem, polane miodem.


Więcej pomysłów na śniadanie:

Dark Chocolate Quinoa Coconut Granola

Chai Oatmeal with Sauteed Pears

Matcha Coconut Toasted Oat Bran Bowl