Przepis na grillowaną salsę brzoskwiniową

Ten przepis na salsę z grillowanych brzoskwiń powstał z dwóch moich ulubionych letnich przysmaków z targu rolniczego - świeżych brzoskwiń i słodkiej cebuli! Doskonale nadaje się na przekąskę z chipsami z tortilli lub jako dodatek do grillowanej ryby lub kurczaka.

Kiedy miałam siedem lat, przeprowadziłam się z Brooklynu do Atlanty. Zabawnie jest teraz wracać do wspomnień z tej przeprowadzki. Moi rodzice powiedzieli mi, że na podwórku mamy zjeżdżalnię i basen, więc mój siedmioletni mózg naturalnie zinterpretował to jako zjeżdżalnię. Byłem zrozpaczony, gdy dowiedziałem się, że to tylko zwykła zjeżdżalnia i basen. Chociaż szybko mi przeszło, gdy uświadomiłem sobie: "OMG, MAMY ZJEŻDŻALNIĘ I BASEN!". Chociaż mieliśmy dom na Brooklynie, cała koncepcja sąsiedztwa była dla mnie bardzo nowa i ekscytująca. Mogę się bawić na dworze bez obecności dorosłych? Co to za szaleństwo?

Jako miłośnik jedzenia, którym jestem, najsilniejsze wspomnienia wiążą się z pierwszym zetknięciem z południowymi potrawami. W Nowym Jorku ciągle poznawaliśmy nowe kultury poprzez jedzenie, więc przeprowadzka do Georgii nie była niczym innym. Z podekscytowaniem zagłębialiśmy się w torby z gotowanymi orzeszkami ziemnymi, odkrywaliśmy pobliskie restauracje serwujące dania z grilla i uczyliśmy się jeść chleb kukurydziany, który nie smakował jak ciasto.

Ten przepis na salsę brzoskwiniową z grilla jest trochę hołdem dla tych pierwszych wspomnień o południowym jedzeniu. Pamiętam, jak moja mama wszędzie szukała cebuli Vidalia, słodkiej cebuli uprawianej tylko w Georgii. Kiedy w końcu je znalazła, upiekła je w całości, abyśmy mogli cieszyć się ich niezmąconym smakiem. Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam brzoskwinie przed przeprowadzką do Georgii, i chociaż teraz wiem, że w Karolinie Południowej rosną najlepsze brzoskwinie, to było bardzo ekscytujące spróbować brzoskwiń po raz pierwszy w brzoskwiniowym stanie.

Jak zrobić grillowaną salsę brzoskwiniową

Ten przepis na grillowaną salsę brzoskwiniową nie mógłby być prostszy. Wystarczy rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Umieść naoliwione połówki brzoskwiń i cebulę na ruszcie i smaż do momentu, aż staną się miękkie. Cebula potrzebuje nieco więcej czasu niż brzoskwinie.

Aby zamienić grillowane brzoskwinie i cebulę w salsę, pokrój je w kostkę, wymieszaj z jalapeno, bazylią i sokiem z limonki, dopraw odrobiną soli i gotowe! Pozostaw do zamarynowania na kilka minut, aby brzoskwinie i cebula nabrały aromatu limonki.

Jak korzystać z przepisu na salsę z grillowanych brzoskwiń

Ta salsa jest doskonała jako dip do chipsów tortilla, ale można ją przyrządzić na wiele innych sposobów. Oto kilka pomysłów:

  • Podawaj salsę z grillowanych brzoskwiń na grillowaną lub pieczoną rybę lub kurczaka.

  • Upiecz krążek brie i polej go salsą z grillowanych brzoskwiń.

  • Przygotuj prostą miskę z czarną fasolą i brązowym ryżem lub moją miskę z prosa i czarnej fasoli, a następnie dodaj do niej salsę z grillowanej brzoskwini.

  • Dodaj łyżkę do rybnego taco, takiego jak moje tacos z grillowanym łososiem.

  • Podawaj zupę z czarnej fasoli z łyżką salsy brzoskwiniowej z grilla


Salsa brzoskwiniowa z grilla Przepis

Przepis zaadaptowany z książki Root to Leaf, napisanej przez (niesamowitego) szefa kuchni z Atlanty.

Składniki

  • 4 jędrne, dojrzałe brzoskwinie

  • 1 słodka cebula, najlepiej Vidalia

  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 jalapeno, posiekane i zmielone

  • Sok z 1 limonki

  • 2-3 łyżki stołowe świeżej bazylii, posiekanej

Instrukcje

  1. Rozgrzać grill na średnio-wysokim ogniu. Gdy grill się rozgrzeje, pokroić brzoskwinie na połówki, usuwając pestki. Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości 1/2 cala. Umieścić brzoskwinie i cebulę w misce, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

  2. Rozłóż brzoskwinie i cebulę równomiernie na grillu, przeciętą stroną do dołu. Przykryć i piec 5 minut, aż na brzoskwiniach pojawią się ślady grillowania, a następnie wyjąć. Odwróć cebulę i smaż jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

  3. Gdy brzoskwinie i cebula będą wystarczająco chłodne, pokroić je w grubą kostkę. Umieścić w dużej misce razem z jalapeno, sokiem z limonki i bazylią. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na salsę z grillowanych brzoskwiń, możesz również polubić:

Hummus z harissą

Pasta z zielonego groszku z sezamem i miso

Przepis na hummus z cukinii z nadzieniem