Przepis na krewetki i kaszę we włoskim stylu

Spróbuj tego przyjaznego dla oka dania z krewetkami i kaszą we włoskim stylu, które będzie świetną odmianą klasyka z Lowcountry! Przygotowany z mrożonych krewetek Scampi firmy SeaPak jako skrót, dzięki któremu ten smaczny obiad pojawi się na stole w mniej niż trzydzieści minut.

*Ten post był sponsorowany przez SeaPak. Dziękuję za wspieranie marek, które kocham i dzięki którym ten blog jest możliwy!

Spójrzcie tylko na tę miskę dobroci. Krewetki, kiełbasa, szpinak i czerwona cebula w maślanym, czosnkowym, pikantnym sosie pomidorowym. W dodatku można to zrobić w mniej niż 30 minut! Na co czekasz? Wystarczy przejść na i uzyskać składniki teraz, ponieważ jestem dość pewny, że to jest to, co będziesz pragnienie na kolację dziś wieczorem!

Jeden niezbędny składnik do wykonania tego przepisu na krewetki i kaszę w stylu włoskim - SeaPak's Shrimp Scampi! Jak dzieliłem się na Instagramie kilka tygodni temu, w tym roku współpracuję z SeaPak, America's #1 retail brand for frozen specialty seafood. Uwielbiam współpracować z markami, które ułatwiają przygotowanie satysfakcjonującego i pożywnego obiadu na stole. Kultura wellness stawia niemożliwe do spełnienia oczekiwania gotowania wszystkiego od podstaw, ale posiadanie smacznych, wygodnych mrożonek pod ręką sprawia, że cieszenie się domowym obiadem jest łatwiejsze i bardziej dostępne. W tym przepisie mrożone krewetki scampi zostały dodane do szybkiej kiełbasy włoskiej, czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych i gęstego sosu pomidorowego. Wszystko to łączy się razem, tworząc bogaty w smaku, maślany sos pomidorowy, który smakuje, jakby gotował się cały dzień!

Krewetki i kasza we włoskim stylu - inspiracja

Ten przepis na krewetki i kaszę we włoskim stylu został zainspirowany klasycznymi krewetkami i kaszą, kultowym daniem w Karolinie Południowej, które oryginalnie pochodzi z kultury Gullah Geechee w Lowcountry. Tradycyjnie było ono spożywane na śniadanie jako prosta mieszanka hominy z kaszy gotowanej z krewetkami.

Mimo że krewetki i kasza są wszechobecne w ekskluzywnych restauracjach południowych, to tak naprawdę dopiero w latach 80-tych szef kuchni Bill Neal stworzył krewetki i kaszę w formie, w jakiej widzimy je dzisiaj. Tutaj, w Kolumbii, większość restauracji serwuje krewetki i kaszę albo z kremowym sosem z kiełbasy lub szynki, albo z pikantnym sosem pomidorowym, często z boczkiem i warzywami. Jestem bardzo przywiązana do krewetek i kaszy na bazie pomidorów i tak właśnie przygotowuję krewetki i kaszę w domu. Zawsze przypomina mi to trochę włoskie danie - krewetki fra diavolo, co zainspirowało mnie do wymyślenia tej włoskiej wersji krewetek i kaszy.

Gotowanie z mrożonymi owocami morza

Owoce morza są w naszym domu na porządku dziennym - to smaczne źródło białka, a do tego pełne składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, cynk, jod i tłuszcze omega-3. Ale bądźmy szczerzy - świeże owoce morza nie zawsze są najwygodniejsze. Ponieważ nie przechowuje się ich długo w lodówce, kiedy mam świeże owoce morza, zawsze czuję, że jestem przyklejona do określonego planu posiłków, ponieważ wiem, że zepsują się, jeśli nie zjem ich tego wieczoru.

Dlatego uwielbiam mieć mrożone owoce morza jako kolejną opcję do wykorzystania. Krewetki Scampi firmy SeaPak, których używam w tym przepisie, to wspaniała opcja, z pulchnymi krewetkami zamrożonymi w maślanym, przyprawionym sosie scampi. Nie tylko jest pyszny w tym przepisie na krewetki i kaszę w stylu włoskim, ale jest również łatwym dodatkiem do prostego dania makaronowego na jeden wieczór.

Kolejnym ciekawym faktem dotyczącym mrożonych owoców morza jest to, że są one również zrównoważoną opcją! Mrożone owoce morza często mają mniejszy ślad węglowy, ponieważ nie muszą być transportowane drogą lotniczą. Firma SeaPak jest również zaangażowana w zrównoważony rozwój, pozyskując wszystkie swoje owoce morza od producentów posiadających certyfikat Best Aquaculture Practices (BAP), a około 50% ich owoców morza pochodzi z dzikich połowów ze źródeł certyfikowanych przez Marine Stewardship Council.

Uwagi do przepisu na krewetki i kaszę w stylu włoskim

Krewetki i kaszę w stylu włoskim można podawać z kaszą lub polentą. Oba rodzaje to mielona kukurydza! Włoska polenta jest zrobiona z mielonej żółtej kukurydzy, podczas gdy południowa kasza jest zazwyczaj zrobiona z białej kukurydzy, zwanej również hominy. W tym przepisie, ja zawiera instrukcje dla używać tubę precooked polenta jako "grysik", który robi ten przepis weeknight przyjazny. Podczas gdy kamienny mielony grys (lub kamienny mielony polenta!) jest naprawdę pyszny, ono bierze czas przygotowywać. Jeśli chcesz podać to na kamiennej kaszy, spróbuj mojego przepisu na kaszę z kozim serem!

Lubię to robić z pikantną włoską kiełbasą, aby dodać kolejną warstwę ciepła, ale można też użyć innych aromatyzowanych kiełbas, jak pieczony czosnek lub suszone pomidory, lub użyć słodkiej włoskiej kiełbasy, jeśli wolisz bardziej łagodne danie.

Do podania użyłabym prostej sałatki z zieleniny i grzanek ciabatta, aby wchłonąć cały ten pyszny, maślany sos.


Przepis na krewetki i kaszę we włoskim stylu

Obsługuje 3

Składniki:

Krewetki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin

  • 6 uncji pikantnej włoskiej kiełbasy z kurczaka, pokrojonej w ½-calowe grube rundy

  • ½ dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki

  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione

  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • ¾ szklanki sosu pomidorowego z puszki

  • ¾ filiżanki pomidorków koktajlowych

  • 1 opakowanie SeaPak Shrimp Scampi

  • 2 filiżanki młodego szpinaku

"Kasza":

  • 1 18-uncjowa tuba gotowej polenty, pokrojona w plastry

  • ½ szklanki mleka pełnego

  • ½ filiżanki kurczaka lub bulionu warzywnego

Instrukcje:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać kiełbasę i smażyć do złotego koloru, około 4-5 minut. Przełożyć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić, aż będzie gotowa do użycia.

  2. Dodaj czerwoną cebulę na patelnię wraz z szczyptą soli. Na patelni powinno pozostać trochę oleju, ale jeśli nie, dodaj najpierw jeszcze jedną mżawkę oliwy z oliwek extra vergine. Smażyć cebulę, aż będzie lekko złota, około 4 minut. Dodaj czosnek i płatki czerwonej papryki i smaż jeszcze przez minutę. Wymieszać sos pomidorowy, zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.

  3. Wrzucić mrożone krewetki scampi i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż krewetki będą ugotowane, około 5-7 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze 1 minutę, aż zwiędnie.

  4. Podczas gdy sos pomidorowo-krewetkowy się gotuje, podgrzać polentę, mleko i bulion w garnku na średnim ogniu, rozbijając plasterki polenty drewnianą łyżką, aż do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Łyżeczką nałożyć kaszę do miski, robiąc na środku wgłębienie. Na wierzchu ułóż krewetki z kiełbasą i podawaj.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na krewetki i kaszę w stylu włoskim, możesz również polubić:

Polenta z koziego sera z grzybami i ciecierzycą Ragu

Grys serowy nadziewane Poblanos z sosem pomidorowym

Południowe kozi ser grysik warzywny miska


Komentarze (0)

Zostaw komentarz