Przepis na pieczoną owsiankę z masłem, gruszką i ciemną czekoladą

Moje ulubione ciasto stało się inspiracją dla tego przepisu na zdrową zapiekaną owsiankę z masłem zrumienionym, gruszkami i ciemną czekoladą. Moja bananowo-jagodowa zapiekana owsianka jest stałym bywalcem w naszym domu, więc postanowiłam zmienić ją na tę bardziej odpowiednią dla jesieni wersję. Uwielbiam przygotowywać to danie, aby wykorzystać gruszki, które są już trochę za młodu. Idealne na śniadanie z wyprzedzeniem!

Pięć lat temu organizowałam moje pierwsze Święto Dziękczynienia. W tym czasie mieszkałam na plaży, wynajmując urocze mieszkanie z dwiema sypialniami i widokiem na jezioro. Savannah, mój berner, miała rok, co oznacza, że udało mi się zaopiekować żywą istotą i utrzymać ją przy życiu przez cały rok. Pracowałam w mojej pierwszej prawdziwej pracy, dlatego też miałam dyżur w szpitalu i musiałam zorganizować Święto Dziękczynienia zamiast wracać do domu. Byłam PRAWDZIWĄ dorosłą osobą.

Moja mama powierzyła mi zadanie przygotowania przystawek i deseru. Po tym, jak rok wcześniej zaczęłam gotować coś więcej niż makaron z grzybami, byłam trochę onieśmielona, zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie deserów. Mam na myśli, że faktycznie trzeba czytać wskazówki i mierzyć składniki! Byłam jednak bardzo podekscytowana i spędziłam godziny na przeglądaniu książek kucharskich i blogów, aby zdecydować, co zrobić. Mogłam mieszkać w gównianym mieszkaniu z podłogą z linoleum, ale niech to szlag, jeśli nie zamierzałam mieć zatwierdzonego przez Marthę Stewart rozkładu na Święto Dziękczynienia. Na deser, w końcu zdecydowałam się na to ciasto z gorzkiej czekolady i gruszek z przyrumienionym masłem ze Smitten Kitchen.

I wy wszyscy. To ciasto było solidną życiową decyzją. Szczerze mówiąc, to najlepszy deser, jaki kiedykolwiek jadłam. Coś w połączeniu soczystych gruszek z przyrumienionym masłem i gorzką czekoladą to było niebo. Pisząc to jestem naprawdę smutna i zdaję sobie sprawę, że od tamtej pory nie upiekłam tego ciasta. Ciągle wybieram nowe przepisy do wypróbowania, co jest świetną zabawą, ale czasami oznacza, że zapominam o starych, ale dobrych.

Tamto ciasto było inspiracją dla tego przepisu na zdrową zapiekaną owsiankę z gruszką i ciemną czekoladą. Moje bananowe i malinowe pieczone płatki owsiane były regularne w naszym domu, więc postanowiłam zmienić je na tę bardziej odpowiednią dla jesieni wersję. Uwielbiam przygotowywać to danie, aby wykorzystać gruszki, które są już trochę za młodu. Zawsze udaje mi się zapomnieć o nich w lodówce, a potem odkrywam je, gdy są już obite i wyglądają smutno.

Użyj zrumienionego masła, aby nadać temu zdrowemu przepisowi na pieczoną owsiankę dekadencki smak!

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłaś zrumienionego masła, przygotuj się na nie lada gratkę. Robi się je, gotując masło na średnim ogniu, aż substancje stałe w mleku zbrązowieją i skarmelizują się, nadając roztopionemu masłu bogaty, orzechowy smak. Dodaje ono dekadenckiego smaku tej pieczonej owsiance, wsiąkając w nią i nadając jej bogaty, karmelowy smak. Uwielbiam używać go do wypieków i dań z makaronu, takich jak moje spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem z zrumienionego masła. To sprawia, że twój dom pachnie jak niebo też!

Jak zrobić zdrową zapiekaną owsiankę do przygotowania posiłku

Co kocham w tym przepisie na pieczoną owsiankę jest to, że jest idealny do przygotowania posiłku. Zwykła owsianka zawsze smakuje lepiej, kiedy jest świeżo ugotowana, ale pieczona owsianka smakuje tak samo dobrze, kiedy jest odgrzewana. Robię ją w weekend, a potem mam łatwe śniadanie, które mogę podgrzać i zjeść, gdy szykuję się do pracy w tygodniu.

Pieczona owsianka jest naprawdę łatwa do zrobienia. Po prostu mieszasz płatki owsiane z innymi suchymi składnikami, takimi jak orzechy i przyprawy, a następnie mieszasz mokrą mieszankę z ubitym jajkiem, mlekiem i słodzikiem i pieczesz ją w piekarniku w temperaturze 375 stopni. Jest to łatwa receptura, którą możesz zmienić, aby uzyskać zdrową, pieczoną owsiankę z różnymi dodatkami sezonowymi, takimi jak jagody i banany na lato lub owoce cytrusowe na jesień.

Jakich płatków owsianych użyć w zapiekanej owsiance?

W tym przepisie na pieczoną owsiankę najlepiej sprawdzą się płatki owsiane. Ugotuje się w piekarniku, ale nadal zachowa strukturę, w porównaniu do szybkich płatków owsianych, które mogą stać się nieco mięsiste. Steel cut owies wziąć zbyt długo do gotowania i nie będzie działać dobrze w tym przepisie.

Ten post został pierwotnie opublikowany w lipcu 2014 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Masło Browned, gruszka i ciemna czekolada Pieczona Owsianka Przepis

6-ish porcje

Składniki:

  • 2 filiżanki płatków owsianych

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, tostowanych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady

  • 2 szklanki mleka do wyboru

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki czystego syropu klonowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 duża gruszka

  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła organicznego, pokrojonego w kostkę

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 375 stopni.

  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i czekoladę. W średniej misce wymieszać mleko migdałowe, jajko, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

  3. Przekroić gruszkę (gruszki) na pół. Wydłubać rdzeń za pomocą łyżki. Pokroić w plastry o grubości 1/4 cala i ułożyć połowę na dnie naoliwionego naczynia do zapiekanek. Rozłożyć równomiernie mieszankę owsianą na gruszkach. Wylać równomiernie mieszankę mleka migdałowego na owsiankę. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry gruszek.

  4. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na bok, aby lekko ostygły.

  5. Podczas gdy płatki owsiane stygną, przygotować zrumienione masło. Umieść masło na małej patelni, najlepiej o jasnym kolorze (aby było widać kolor). Umieść patelnię na średnim ogniu i stale mieszaj masło, aby się nie przypaliło. Będzie bulgotać i pienić się, a następnie piana zacznie ustępować (nie przestawaj mieszać!). Potem zaczniesz widzieć, jak zmienia kolor na karmelowy brąz. Kiedy będzie już jasnobrązowe i skarmelizowane, polej masłem płatki owsiane. Pokrój i podawaj, lub przykryj i przechowuj w lodówce do 5 dni.


Więcej zdrowych przepisów na owsiankę:

Banana Berry Baked Oatmeal

Chai Oatmeal with Spiced Pears

Kokosowo-imbirowa owsianka daktylowa