Przepis na sałatkę z makaronem Kimchi na zimno

Przepis na sałatkę z makaronem kimchi na zimno to doskonały, sycący letni lunch! Sałatka składa się z chrupiących ogórków, pikantnego kimchi i makaronu w pikantnym sosie. Przed podaniem wystarczy dodać do niej wybrane przez siebie białko, aby dopełnić całość!

Jak już pewnie wspomniałam przy okazji niemal każdego przepisu na makaron, jaki kiedykolwiek opublikowałam, dania z makaronem są moim ulubionym daniem pocieszenia. Niezależnie od tego, czy jest to doskonale zbalansowany pad thai, pikantna zupa ramen z grubym plastrem wieprzowiny chashu, czy też mój ulubieniec z dzieciństwa, chow fun (lub grube kluski, jak lubiłam je nazywać), duża miska makaronu w pysznym sosie zawsze poprawi mi humor.

Z wyjątkiem sytuacji, gdy jest 100+ stopni i jest wilgotno... wtedy po prostu robi mi się gorąco.

A ponieważ 100+ stopni i wilgoć to norma o tej porze roku w SC, właśnie wtedy sięgam po zimne sałatki z makaronem, gdy potrzebuję miski pocieszenia. Ten przepis na sałatkę z makaronem kimchi na zimno jest moim ulubionym. Składa się ona z makaronu udon z dodatkiem kimchi, ogórków, świeżych ziół, srirachy i oleju sezamowego. Pikantna zalewa z kimchi, sriracha i olej sezamowy łączą się ze sobą, tworząc smaczny sos, który pokrywa cały makaron!

Sałatki z zimnym makaronem są powszechne w wielu różnych kuchniach azjatyckich. W Japonii jadłam schłodzony gryczany makaron soba w lekkim, bulionowym sosie (chyba mieszanka sosu sojowego i dashi), a w Wietnamie delektowaliśmy się makaronem ryżowym z dużą ilością ziół, sałatą i nuoc cham, słodko-kwaśnym sosem rybnym i sosem cytrusowym. Szczerze mówiąc, nie jestem pewna, czy to połączenie kimchi, makaronu i ogórków jest gdziekolwiek tradycyjnym daniem - ale było to pyszne połączenie, które stworzyłam z kilku składników, które miałam pod ręką!

Co to jest kimchi?

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś kimchi, jest to składnik, który koniecznie musisz dodać do swojego repertuaru. Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które powstaje w wyniku fermentacji kapusty lub innych warzyw z dodatkiem gochugaru (koreańskiego proszku chili), czosnku, cebuli, imbiru i jeotgal (solonych owoców morza). Kapusta ma dziwny, pikantny, sfermentowany smak, który jest smaczny na zimno lub jako dodatek do dań typu stir-fry. Wraz ze wzrostem popularności probiotyków i fermentowanej żywności kimchi stało się modne, a w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością (lub jakimkolwiek innym sklepie spożywczym!) można z łatwością znaleźć kilka jego odmian, ale zachęcam do wybrania się na lokalny targ azjatycki po słoik. W Kolumbii lubię robić zakupy w Hyundai Asian Market - jest tam mnóstwo różnych rodzajów kimchi, a sprzedawcy są zawsze bardzo pomocni, jeśli nie jesteście pewni, co kupić.

Uwagi i adaptacje do przepisu na zimną sałatkę z makaronem kimchi

Aby dodać trochę białka do tego przepisu na zimną sałatkę z makaronem kimchi, możesz dodać rozmrożone mrożone edamame, grillowanego kurczaka lub ugotowane, przyprawione tofu. Bardzo lubię chrupiące pieczone tofu, którego używam w tym przepisie na taco, lub kurczaka z trawą cytrynową, którego używam w tej misce z makaronem. Możesz również kupić bulgogi na targu azjatyckim i dodać je do sałatki.

Zazwyczaj przygotowuję tę sałatkę z makaronem soba, ale można ją również przygotować ze zwykłym spaghetti, tak jak ja to zrobiłem na tych zdjęciach!

Ten przepis na sałatkę z makaronem kimchi na zimno jest idealny do przygotowania posiłku. Możesz jedynie odświeżyć jej smak, dodając nieco więcej srirachy przed podaniem, jeśli siedziała przez dzień.

Ten przepis na zimną sałatkę z makaronem kimchi został pierwotnie opublikowany w kwietniu 2015 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Przepis na zimną sałatkę z makaronem kimchi

Obsługuje 4ish

Składniki:

  • 8 uncji makaronu soba

  • 1 ogórek, przepołowiony wzdłuż i pokrojony w cienkie półksiężyce

  • 1 filiżanka kimchi, odsączone i grubo posiekane

  • 1/2 szklanki posiekanej szalotki

  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki stołowe srirachy lub gochujang

  • 1/2 szklanki opiekanych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Instrukcje

  1. Ugotować makaron w dużym garnku z osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzimy i przepłuczemy zimną wodą do ostygnięcia.

  2. Wrzucić makaron z ogórkiem, kimchi, cebulą, kolendrą, olejem sezamowym i srirachą/gochujang. Doprawić solą do smaku. Podawać udekorowany orzeszkami ziemnymi.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na sałatkę z makaronem kimchi na zimno, możesz również polubić:

Tacos śniadaniowe z kimchi

Sałatka sezamowa z makaronem

Smażony ryż z kimchi i bekonem