Przepis na wegańskie tacos z chorizo i ziemniakami

Ten wegański przepis na tacos z chorizo i ziemniakami jest pełen pikantnego smaku chorizo! To bezmięsny posiłek, który zadowoli nawet mięsożerców! Przygotuj chorizo przyprawione tempeh sauteed z ziemniakami, papryką i cebulą i podawaj w zwęglonej tortilli z dużą ilością ziół!

Lubię wyobrażać sobie moją reakcję, gdybyś jako dziecko powiedział mi, że są we mnie maleńkie, żywe istoty, niektóre pomagające, inne spiskujące, by mnie zniszczyć. Biorąc pod uwagę, że bałam się dinozaurów i dźwięku spłukiwanej toalety, można śmiało powiedzieć, że wymagałabym poważnej terapii.

To, co brzmi jak science fiction, jest w rzeczywistości po prostu naszą mikrobiotą, złożoną społecznością mikroorganizmów, które nazywają nasze jelita domem. W jelitach przeciętnej osoby żyją biliony mikroorganizmów, dziesięć razy więcej niż wynosi całkowita liczba komórek w ludzkim ciele. Nasza mikroflora odgrywa tak istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, że wielu naukowców zaczęło określać ją mianem organu. Bakterie w naszych jelitach odgrywają tak różnorodne role, jak pozyskiwanie i wytwarzanie witamin, funkcjonowanie jako 70-80% układu odpornościowego i ochrona naszych jelit przed bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak c. diff.

Dzięki popularności pewnego jogurtu, większość ludzi zdaje sobie sprawę z roli, jaką bakterie jelitowe odgrywają w trawieniu. Podczas gdy zdrowe trawienie jest najczęściej badanym obszarem badań nad mikroflorą, ostatnie badania naukowe powiązały zdrowie naszych bakterii jelitowych z prawie każdą inną chorobą przewlekłą, w tym depresją, cukrzycą i alergiami.

Zdrowa mikroflora jest potrzebna dla dobrego zdrowia i tak jak my, bakterie w naszych jelitach rozwijają się dzięki zdrowej diecie. Ich ulubione pożywienie? Rośliny! Rozkładają i fermentują błonnik zawarty w roślinach w celu uzyskania pożywienia. Karm je dużą ilością roślin, a będą się dobrze rozwijać. Pozbaw je roślin, a umrą, robiąc miejsce dla niezdrowych bakterii do kolonizacji.

Jedno z ostatnich badań pokazało, jak silny i szybki wpływ ma dieta na naszą mikroflorę. Jedna grupa uczestników została umieszczona na diecie bogatej w mięso, eliminując wszystkie rośliny, podczas gdy inna została umieszczona na diecie wegańskiej pełnej owoców i warzyw. W ciągu jednego dnia, grupa jedząca mięso rozwinęła znacznie wyższy poziom bakterii związanej z przewlekłym stanem zapalnym i zapaleniem jelita grubego, bilofilii. U tych, którzy stosowali dietę roślinną, również zaobserwowano podobnie szybkie zmiany w mikroflorze, ale u nich nastąpił wzrost zdrowych bakterii i ich różnorodności. Nie ma potrzeby, aby przejść na wegetarianizm lub weganizm, ale te badania pokazują, jak jedzenie większej ilości posiłków na bazie roślin może mieć dość szybki wpływ na zdrowie jelit.

Przepyszny wegański przepis na chorizo i tacos z ziemniakami

Zamieniając tempeh w miejsce mięsa mielonego, jest to jeden z moich ulubionych sposobów na pracę z bardziej roślinnymi posiłkami. Ze smakiem umami i kruchą teksturą, myślę, że ma on dużo bardziej mięsny smak i teksturę niż tofu. Ten przepis na tacos z chorizo i ziemniakami jest jednym z moich ulubionych sposobów na cieszenie się nim, a także doskonałym wprowadzeniem dla każdego, kto jeszcze nie jadł tempehu.

Chorizo i ziemniaki to klasyczne nadzienie do taco - niedaleko mojego domu jest świetna mała meksykańska restauracja, która robi doskonałe pikantne i tłuste tacos z chorizo i ziemniakami, zwieńczone mnóstwem surowej cebuli i kolendry. Niestety, trudno jest znaleźć meksykańskie chorizo tutaj w Kolumbii (a może po prostu nie wiem, gdzie szukać - HALP!), więc spróbowałam swoich sił w tej wegańskiej wersji.

Aby zrobić te wegańskie tacos z chorizo i ziemniakami, dodałam mnóstwo przypraw do chorizo, takich jak chili w proszku, wędzona papryka, kminek, oregano i tymianek do mieszanki gotowanych ziemniaków, papryki, cebuli, czosnku i pokruszonego tempehu. Sztuką jest uzyskanie naprawdę chrupiącego i złotego koloru, aby uzyskać dużo karmelizowanego smaku.

Jeśli chcesz, możesz to zrobić również z tofu. Upewnij się tylko, że jest ono dobrze odsączone i odciśnij je pod ręcznikiem papierowym na około 30 minut, aby nieco wyschło.

Ja jadam je z surową cebulą, szalotką i kolendrą, ale zabrakło mi ich, kiedy robiłam te zdjęcia! Zazwyczaj podaję je z prostą kapustą, ogórkiem i kolendrą w soku z limonki i oliwie z oliwek.


Wegańskie Tacos z chorizo i ziemniakami Przepis

Składniki

  • 1 łyżka stołowa chili w proszku

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1/2 łyżeczki kolendry

  • 1/4 łyżeczki oregano

  • 1/4 łyżeczki tymianku

  • szczypta cynamonu

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine

  • 2 średnie ziemniaki Yukon Gold, pokrojone w 1/2-calową kostkę

  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę

  • 3 ząbki czosnku, mielone

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

  • 1 1b tempeh, rozdrobniony

  • 8 tortilli kukurydzianych

  • 1 limonka, pokrojona w cząstki

  • Kolendra, do dekoracji

  • Szalotka, do przybrania

Instrukcje

  1. Aby przygotować mieszankę przypraw, połącz w małej miseczce chili, paprykę, kminek, kolendrę, oregano, tymianek i cynamon. Odłożyć na bok.

  2. Tortille zawiniemy w folię aluminiową i włożymy do piekarnika nagrzanego do 400 stopni.

  3. Na dużej patelni, podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Kiedy będzie gorąca, dodać ziemniaki i smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czerwoną cebulę i czosnek. Smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, a ziemniaki lekko się zarumienią. Dodać czerwoną paprykę i gotować 3 minuty, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać tempeh i mieszankę przypraw i dobrze wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Smażyć 3 minuty, aby się podgrzały.

  4. Rozdzielić nadzienie na podgrzane tortille. Podawać udekorowane cząstkami limonki, kolendrą i szalotką.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na wegańskie tacos z chorizo i ziemniakami, możesz również polubić:

Chrupiące pieczone Tofu Tacos

Grillowane tacos z shiitake i cukinii z kolendrowym pesto i quinoa

Chrupiące zapiekane tacos z limonką sriracha