Przepis na wegetariańskie papryki faszerowane Poblano
Ten wegetariański przepis na nadziewane papryki poblano jest jednym z moich ulubionych dań w spiżarni! Łagodne pieczone pobanos są nadziewane mieszanką smażonej fasoli, ryżu i zapiekane z sosem enchilada i serem! Idealny na noce, w których jesteś spragniony pożywnego comfort food!
Ten przepis jest zawarty w mojej nowej książce "Łagodne odżywianie", którą możesz zamówić w przedsprzedaży na Amazonie lub wesprzeć niezależne księgarnie i zamówić na bookshop.org!
Po podzieleniu się w zeszłym tygodniu postem o tym, jak zaopatrzyć swoją kuchnię w intuicyjne jedzenie, pomyślałam, że podzielę się jednym z moich ulubionych (głównie) przepisów ze spiżarni, które mogę wykorzystać, kiedy potrzebuję czegoś słodkiego i satysfakcjonującego - wegetariańskim przepisem na nadziewane papryczki poblano! Choć wygląda na skomplikowany, nadzienie jest zrobione z wszystkich składników ze spiżarni i zwieńczone serem cheddar, więc jedyną rzeczą, którą musisz zdobyć ze sklepu spożywczego są poblano. Montaż zajmuje trochę czasu, ale mniej niż mogłoby się wydawać, a to jest całkowicie warte tego dla dania, które jest tak smaczne! Poważnie, kiedy miałem stresujący dzień, ale nadal chcę wrócić do domu i dekompresji w kuchni, to wegetariańskie nadziewane papryki poblano przepis jest go-to, ponieważ jest tak pocieszające i podejmowania go, zwłaszcza przygotowanie poblanos, jest prawie medytacji.
Ten wegetariański nadziewane poblanos przepis jest inny wielki przykład jak przetworzone składniki mogą używać save czas w robić odżywczy i satysfakcjonowanie obiad. Ten przepis używa puszkę refried fasola, microwave-in-a-bag ryż, i store-bought enchilada sos. Istnieje wiele obaw przed używaniem przetworzonych składników, ale jak pokazuje ten przepis, mogą one pomóc Ci uzyskać smaczny, domowy posiłek na stole bez większego kłopotu.
Gotowanie z papryką Poblano
Papryczki Poblano to popularny składnik wykorzystywany w kuchni meksykańskiej. Nie są one bardzo pikantne, ale mają mnóstwo smaku i tylko odrobinę ciepła. Są one powszechnie używane w potrawach takich jak chiles rellenos, rajas (paski poblano w śmietanie i serze), i chile verde, ale nadziewane poblano są moim ulubionym sposobem, aby cieszyć się nimi, jak można być w stanie powiedzieć od serowego grysu nadziewane poblano i wegańskie poblano nadziewane poblano z pikantnym sosem z nerkowców, które udostępniłem wcześniej.
Jedyną rzeczą w tym przepisie, która może okazać się wyzwaniem jest przygotowanie poblanos, które wymaga obrania skórki przed nadzieniem i pieczeniem. Skórki poblano stają się trochę papkowate podczas pieczenia i są nieprzyjemne do jedzenia, więc najlepiej jest poświęcić trochę czasu, aby obrać je najpierw. Aby to zrobić, opiecz poblano pod brojlerem, aż skórki sczernieją, a następnie ugotuj je na parze w misce przykrytej talerzem lub szczelnie owiniętej folią. To rozluźnia skórki, więc są one łatwe do obrania. Jest to kilka dodatkowych kroków, które o dziwo uważam za super medytacyjne, a może ty też będziesz! Jest coś satysfakcjonującego, kiedy możesz zdjąć spory kawałek skóry za jednym obraniem, tak jak przy obieraniu jajek na twardo lub pomarańczy klementynki!
Aby uczynić ten wegetariański przepis na poblanos jeszcze łatwiejszym, spróbuj zrobić go z puszką całych poblanos... Tbh, nigdy nie używałem poblanos w puszce przed, ale założę się, że to działa świetnie, jak pieczone poblanos mają podobną teksturę do słoika pieczone czerwone papryki.
Wegetariańskie Nadziewane Poblanos Papryki Notatki Składnika
Puszka smażonej fasoli - Zawsze trzymam puszkę smażonej fasoli pod ręką, aby zrobić te wegetariańskie nadziewane papryki poblano, załadowaną patelnię z smażoną fasolą lub aby służyć z moimi ulubionymi Tex-Mex migas. Naprawdę lubię marki Trader Joe's i Amys.
Ryż w woreczku do mikrofalówki - ryż gotowany na parze w woreczku do mikrofalówki to kolejny element spiżarni, który trzymam pod ręką do szybkich posiłków. Szczególnie podoba mi się to, że są dostępne te aromatyzowane, jak kolendra z limonką. Pozwala to również zaoszczędzić mnóstwo czasu na gotowanie brązowego ryżu, które trwa znacznie dłużej w kuchence. W tym przepisie możesz użyć zarówno białego, jak i brązowego ryżu. Jeśli masz resztki ugotowanego ryżu, użyj około 2 filiżanek. Ten przepis jest również doskonałym miejscem do wykorzystania mrożonego gotowanego ryżu.
Sos enchilada - Ten przepis oszczędza czas dzięki kupionemu w sklepie sosowi enchilada. Możesz użyć czerwonego lub zielonego - podczas gdy czerwony jest na zdjęciu, zielony jest moim osobistym faworytem! Ja lubię marki Hatch, La Victoria i Rosarita.
Wegetariańskie Faszerowane Papryki Poblano Adaptacje Przepisów
Podczas gdy ten nadziewane papryki poblano przepis dzielę jest wegetariański, to jest również naprawdę smaczne z mięsem dodane w! Zrobiłem ten przepis przed z mieloną wołowiną lub chorizo dodane w, lub można użyć czegoś jak Beyond Beef lub Soyrizo i zachować go wegetariańskie. Po prostu dodaj to do mieszanki i zrób jeszcze kilka nadziewanych poblanos z dodatkowym nadzieniem! Inny sposób zrobiłem ten przepis jest z ryżem lub quinoa i puszką odsączonego pintos lub czarnej fasoli zmieszanej z salsa verde jako nadzienie.
Wegetariańskie Faszerowane Papryki Poblano Przepis
Robi 4
Składniki:
4 duże papryki poblano
1 łyżka stołowa oleju o neutralnym smaku, jak olej rzepakowy lub awokado
½ duża żółta cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, mielony
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki chili w proszku
1 (8.8-ounce) mikrofalówka w torebce gotowane na parze brązowy lub biały ryż, lub 2 filiżanki gotowane brązowy lub biały ryż
1 (16-ounce) puszka smażonej czarnej fasoli
Sól i czarny pieprz
1 (13-uncjowa) butelka sosu enchilada
1 filiżanka rozdrobnionego ostrego sera cheddar
Posiekana kolendra i cienkie plasterki cebuli, do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
Rozgrzać brojler. Ułóż poblanos na blasze i umieść w piekarniku bezpośrednio pod brojlerem, aż skórka będzie sczerniała i zwęglona, około 3 minuty na stronę. Wyjąć poblanos z piekarnika i wyłączyć brojler.
Umieścić poblanos w misce i przykryć szczelnie talerzem lub folią plastikową. Pozostawić papryki do odparowania przez około 10 minut.
W międzyczasie, przygotować nadzienie: Rozgrzać olej w średnim rondlu na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć aż lekko się zezłoci, około 5 minut. Wymieszać kminek i chili w proszku i gotować aż do uzyskania aromatu, około 30 sekund. Wmieszać ryż i fasolę, rozcierając grzbietem łopatki lub łyżki, aż do połączenia. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
Nastawić piekarnik na 350°F.
Ostrożnie obrać cienką warstwę skórki z poblanos (nie szkodzi, jeśli nie uda się zdjąć całej). Wytnij nacięcie w każdej papryce od łodygi aż do czubka. Używając noża, ostrożnie odetnij gruby kawałek miąższu pod łodygą, który jest połączony z nasionami. Krótko opłucz pod wodą, aby usunąć resztki nasion.
Ułożyć poblanos w naczyniu do pieczenia o wymiarach 11 na 7 cali. Nałożyć równomiernie mieszankę fasoli i ryżu do poblanos, wklepując ją rękoma. Wlać sos enchilada na i wokół poblanos nadziewane i wierzch z serem. Piec, aż sos będzie bąbelkowy, a ser się roztopi i będzie lekko złoty, około 30 minut. Podawać przyozdobione szalotkami i kolendrą, jeśli używamy.
Jeśli podoba Ci się ten wegetariański przepis na nadziewane papryki poblano, możesz również polubić:
Wegańskie nadziewane papryki poblano z pikantnym sosem z nerkowców
Wegetariańskie śniadanie Enchiladas
Serowa kasza nadziewana papryką poblano z sosem pomidorowym
Komentarze (0)