Tajskie czerwone curry tofu z grzybami Przepis

Ten tajski przepis na czerwone curry z tofu jest prosty w wykonaniu i pełen śmiałych smaków! Dodaj grzyby jako warzywa, lub spróbuj paprykę, brokuły, szparagi - cokolwiek jest w sezonie! Cokolwiek zrobisz, podawaj na parze z ryżem basmati lub jaśminowym, aby wchłonąć smaczny kokosowy sos curry!

Ten przepis na czerwone curry z tofu jest wszystkim, czego moje ciało teraz pragnie. Wczoraj wieczorem wróciliśmy z Nowego Jorku i nasze ostatnie 24 godziny w mieście zamieniły się w trochę serową ucztę. Nie tandetny jak w tandetny sposób, ale ser jak w moim ulubionym jedzeniu. To w zasadzie wszystko co jedliśmy przez cały dzień. Mieliśmy miękkie precle z serowym nadzieniem, smażone krokiety z saloumi i serem, bajgiel z wędzoną rybą i kremowym serkiem koperkowym, pizzę w późnych godzinach nocnych z gigantycznymi gałkami świeżego sera ricotta. Zjedliśmy kolację w PRAWDZIWYM CHEESE BAR. Tak, to coś istnieje poza niebem i nazywa się Murray's Cheese Café. A ponieważ najwyraźniej nie mieliśmy wystarczająco dużo nabiału, był przystanek w The Big Gay Ice Cream Shop na miękkiego rożka zanurzonego w ciemnej czekoladzie precli i gorącej krówki, ponieważ co jest lepsze niż miękkie lody w 107 stopniowy dzień w betonowej dżungli.

Więc tak, widzę kilka jasnych, świeżych, ziołowych, pikantnych, pełnych warzyw i pozbawionych sera potraw w mojej przyszłości. Nie dlatego, że próbuję odtruć ser z mojego organizmu (FYI, to nie jest coś takiego), ale dlatego, że tego właśnie chcę. Ciała łakną różnorodności.

Ten przepis na tajskie czerwone curry z tofu pasuje do rachunku. Kokosowy czerwony sos curry jest kremowy, ale jasny i świeży dzięki sokowi z limonki i świeżym ziołom, a także pełen przypraw i złożonego smaku czerwonej pasty curry i mnóstwa aromatów. Tofu również wchłonie cały pyszny sos! Dla bezmięsnego posiłku, jest on również pełen umami z sosu rybnego i grzybów.

Jak przyrządzić tajskie czerwone curry z tofu?

Ten tajski przepis na czerwone curry z tofu jest całkiem prosty do wykonania, dzięki magii czerwonej pasty curry. Czerwona pasta curry jest premade mieszanką chili peppers z aromatycznymi składnikami jak imbir, czosnek, cebula, i sos rybny. Zmieszana z mlekiem kokosowym i odrobiną bulionu, tworzy łatwe w przygotowaniu tajskie curry - chociaż zawsze można ją bardziej doprawić, tak jak ja to zrobiłam, dodając dodatkowy czosnek, cebulę i imbir. Zazwyczaj kupuję produkty marki Thai Kitchen.

Aby przygotować tajskie czerwone curry z tofu, najpierw usmaż na patelni pokrojone w kostkę tofu w oleju kokosowym, który nadaje mu dodatkową teksturę. Następnie podsmaż aromaty (czosnek, imbir, cebulę) i grzyby. Dodajemy mleko kokosowe z puszki (zwykłe, nie lite! I nie myślcie o napoju kokosowym!) i doprawiamy czerwoną pastą curry oraz sosem rybnym, a przed podaniem odrobiną soku z limonki. Dla wersji wegańskiej/wegetariańskiej, użyj wegańskiego sosu rybnego. Ja lubię moje z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry!

Jakich grzybów użyć w tym przepisie na tajskie czerwone curry z tofu?

Dla warzyw, użyłam mieszanki grzybów w tym przepisie na tajskie czerwone curry z tofu, które wchłaniają cały pyszny sos curry. Jeśli możesz dostać w swoje ręce różne dzikie grzyby, to jest to zdecydowanie to, co polecam. Ja użyłam shiitakes, które są moimi ulubionymi grzybami, boczniaków ostrygowatych i grzybów cremini, które są młodymi portobellos. Lubię mieć wiele różnych smaków i tekstur grzybów, więc jeśli możesz dostać w swoje ręce enokis lub porcinis, wrzuć je również!

Thai Red Curry Tofu Adaptacje Przepis

Czuj się swobodnie, aby ten tajski czerwony curry tofu przepis z różnych warzyw. To byłoby delish z pokrojoną papryką, brokułami, kalafiorem lub szparagami też! Być może trzeba będzie dostosować czas gotowania, ale tak długo, jak długo gotowane jest chrupiące i delikatne, możesz śmiało ruszać.

Chociaż wolę czerwone curry od zielonego curry, możesz również użyć zielonej pasty curry w tym przepisie, która jest zrobiona ze świeżych zielonych chili i kolendry, i ma słodszy, świeższy smak.

Ten przepis na tajskie czerwone curry z tofu został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Tajskie czerwone curry tofu z grzybami Przepis

Serwuje: Zależy od tego, jak bardzo jesteś głodny!

Składniki:

Curry:

  • 1 funt twardego tofu

  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego

  • 1/2 cebuli, obrana i drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru

  • 4 uncje shiitakes, pokrojone w plasterki

  • 4 uncje boczniaków ostrygowatych, pokrojonych w plasterki

  • 8 uncji pieczarek cremini, pokrojonych w ćwiartki

  • 1 1/4 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 4 łyżeczki sosu rybnego

  • 1 filiżanka mrożonego groszku, rozmrożonego

Do podania:

  • Ciepły, ugotowany ryż jaśminowy lub basmati

  • Kawałki limonki

  • Posiekana świeża kolendra

  • Posiekana świeża zielona cebulka

  • Czerwone płatki chili

Instrukcje

  1. Zawiń tofu w papierowe ręczniki. Przykryć ciężką patelnią lub puszką, aby odsączyć przez 15 minut.

  2. Pokroić tofu w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać tofu i smażyć do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.

  3. Dodaj pozostałą łyżkę oleju na patelnię, na której smażyło się tofu i ustaw na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż stanie się półprzezroczysta, około 3 minuty. Dodaj czosnek, imbir i smaż 30 sekund. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości, 7 minut. Dodać mleko kokosowe, pastę curry i sos rybny. Wymieszać z tofu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Wymieszać z groszkiem i gotować jeszcze minutę, aby się podgrzał. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Podawać na ryżu z cząstkami limonki, kolendrą, zieloną cebulką i szczyptą czerwonych płatków chili.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na tajskie czerwone curry z tofu, możesz również polubić:

Makaron z zielonym curry z awokado

Pierożki z ciecierzycy w sosie szpinakowym z czerwonym curry

Wegańskie czerwone curry