Wegańskie burgery wegetariańskie z orzeszków ziemnych i imbiru z kalafiora
Domowe przepisy na wegetariańskie burgery mogą być bardzo trafione lub chybione.
(Oczywiście te burgery wegetariańskie z orzechowo-imbirowego kalafiora to strzał w dziesiątkę, inaczej bym się nimi nie dzieliła).
Nienawidzę, kiedy wegetariańskie burgery to po prostu puree z fasoli i ziaren, zlepione jajkiem - są mdłe i nudne, a mrożone wegetariańskie burgery smakują o wiele lepiej, więc nie wiem, po co tracić na nie czas. Jeśli mam zadać sobie trud zrobienia wegetariańskich burgerów, chcę czegoś o smaku i konsystencji, których nie można dostać w zamrażarce.
Te wegetariańskie burgery powstały z mieszanki quinoa, płatków owsianych i ciecierzycy z pokruszonym kalafiorem. Kalafior nieco rozjaśnia konsystencję, dzięki czemu nie są tak ciężkie w smaku jak inne domowe burgery wegetariańskie (np. "miss"). Ponieważ quinoa, owies i ciecierzyca wymagają dużej ilości przypraw, użyłem ostrego jalapeno, dużej ilości imbiru i masła orzechowego, a także sosu sojowego dla dodania kopa umami. Użyłam masła orzechowego garam masala Eliot's (produkują też pikantne tajskie masło orzechowe, które byłoby smaczne, ale ja zwykle robię to z każdym zwykłym masłem orzechowym.
Te wegetariańskie burgery można podawać na kilka różnych sposobów. Ja lubię je z prostą sałatką, na przykład z moją sałatką z awokado z dressingiem marchewkowo-imbirowym lub z chrupiącym edamame slaw. Można też podać je na bułce ze świeżymi warzywami i odrobiną majonezu sriracha, przygotowanego z równych części majonezu i siracha, tak jak na zdjęciu poniżej.
Ten przepis został pierwotnie opublikowany w styczniu 2016 r. Przepis, zdjęcie i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Wam jak najlepszą zawartość.
Wegańskie burgery z kalafiora z orzeszkami ziemnymi i imbirem
Ciasto: 6
Składniki
1/3 szklanki nieugotowanej quinoa (lub 1 szklanka ugotowanej)
1 filiżanka płatków owsianych
1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
12 uncji kalafiora w kostce
1 jalapeno, posiekane i drobno posiekane
2 zielone cebulki, posiekane
1/2 szklanki kolendry, posiekana
2 ząbki czosnku, mielone
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Instrukcje
W małym garnku zagotujemy quinoa i 2/3 szklanki wody. Przykryć, zmniejszyć ogień do gotowości na wolnym ogniu i gotować 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 5 minut, żeby się ugotowała na parze.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
W robocie kuchennym zmielić płatki owsiane na grudki o wielkości okruchów chleba. Dodać ciecierzycę i mieszać, aż do połączenia. Przełożyć do dużej miski do mieszania. Dodać ugotowane quinoa, kalafior z kostką, jalapeno, zieloną cebulę, kolendrę, czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, sól, czarny pieprz i płatki czerwonej papryki. Wymieszać, aż wszystko się połączy.
Spryskać oliwą z oliwek dużą blachę do pieczenia. Uformować 6 placków z mieszanki burgerowej, dociskając, aby lekko się spłaszczyły. Rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia, a wierzch spryskaj dodatkową oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut, aż będą złociste.
Więcej przepisów na wegetariańskie burgery:
Burger wegetariański z bakłażana i cukinii z bazyliowym aioli
Grillowany balsamiczny burger z pieczarek portobello
Pikantny burger wegetariański z soczewicy i grzybów
Komentarze (0)