Wegańskie Chilaquiles z Mole Przepis

Ten wegański przepis na chilaquiles z mole to pyszny sposób na wykorzystanie dodatkowych chipsów tortilla i opróżnienie lodówki z resztek! Ta wersja jest przygotowana z domowym sosem mole, czarną fasolą i kukurydzą, a na wierzchu znajduje się awokado, kolendra i świeże pomidory!

Jeśli jeszcze nie zauważyliście, meksykańskie jedzenie zajmuje specjalne miejsce w moim sercu! Od zupy z tortilli, przez enchiladas, po tacos - te klasyczne meksykańskie potrawy często odgrywają główną rolę na naszym stole. Każdy moment, w którym mogę wykorzystać w daniu chili, jalapeno, fasolę i awokado, jest dla mnie szczęśliwym dniem!

Każdy zna te tradycyjne meksykańskie potrawy, ale w kuchni meksykańskiej jest o wiele więcej. Proponuję wyjść poza podstawy! Możesz zacząć od tych wegańskich chilaquiles z kreta, jednego z moich ulubionych łatwych dań obiadowych, które można przygotować w jeden wieczór.

Co to są chilaquiles?

Chilaquiles to meksykańskie danie z nieświeżych tortilli gotowanych w sosie. Wiem, że ten opis może nie najlepiej świadczy o tym daniu, ale posłuchajcie mnie! Pomyśl o nachos, ale nacisk kładziony jest bardziej na pyszny sos, a mniej na chipsy (i wcale nie na dziwny neonowy pomarańczowy ser). Chipsy nieco miękną, ale nadal zachowują chrupkość i teksturę. Tradycyjnie chilaquiles przyrządza się z czerwoną lub zieloną salsą, ale w tej wegańskiej wersji chilaquiles użyłam sosu mole.

To danie powstało z myślą o wykorzystaniu resztek jedzenia. Wrzuć kilka podartych, jednodniowych tortilli lub chipsów tortilla do aromatycznego sosu. Chilaquiles można dostosować do własnych potrzeb, dodając dowolne inne przypadkowe resztki - pomidory, grillowaną cukinię, rozdrobnionego kurczaka, jajko sadzone... nie ma żadnych zasad! I choć w tym przepisie użyto domowej roboty sosu mole, który, co trzeba przyznać, jest nieco skomplikowany i ma długą listę składników, to z łatwością można zastąpić go salsą verde ze słoika, podstawowym sosem pomidorowym z dodatkiem chili chipotle z puszki, sosem enchilada ze słoika lub nawet kupionym w sklepie sosem mole. Ponieważ głównymi składnikami są chipsy z tortilli i sos, chilaquiles mogą być świetnym, niedrogim posiłkiem. Jest to również doskonałe danie na przyjęcie, ponieważ można je przygotować z wyprzedzeniem!

Jak zrobić sos mole do wegańskiego przepisu na chilaquiles?

Na początek, mole wymawia się jako "moh-lay!".

Mole to tradycyjny meksykański sos i choć istnieje wiele jego odmian, zazwyczaj zawiera owoce, orzechy, przyprawy, a często także czekoladę. Jeśli nigdy nie próbowaliście kreta, lista składników prawdopodobnie brzmi trochę dziwnie. Czekolada? W meksykańskim jedzeniu? Po prostu zrób to!

Ten wegański sos mole jest orzechowy, pikantny, wyrazisty i odrobinę słodki! Ma w sobie gorycz i bogactwo czekolady, ale nie smakuje jak roztopiona Droga Mleczna. Jest to wariacja na temat sosu mole poblano, który jest chyba najbardziej znanym z sosów mole. Wiem, że ten przepis jest dość długi, ale gwarantuję, że nie pożałujesz, że poświęciłeś czas na przygotowanie tego wegańskiego sosu mole!

Aby rozpocząć, musisz piec poblanos i jalapenos na blasze do pieczenia przez trzy minuty z każdej strony, aż skórki poczernieją. Umieść je w misce przykrytej folią plastikową, aby zatrzymać parę, a gdy ostygną na tyle, by można było się nimi zająć, usuń i wyrzuć zwęgloną skórkę, łodygę, nasiona i posiekaj pozostały miąższ. Para ułatwi zdejmowanie skórki z miąższu!

Następnie dodaj suszone chili i rodzynki do 2-3 szklanek ciepłej wody. Pozostaw je tam, aby zmiękły na około 10-15 minut, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki. Ten krok pomoże dodać sosowi smaku i wyrazistości. Usuń chili i rodzynki łyżką cedzakową i zachowaj wywar z chili.

W następnym kroku należy rozgrzać 2 łyżki stołowe oleju o neutralnym smaku na średniej wielkości patelni. Polecam dowolny olej roślinny, np. rzepakowy, arachidowy, kukurydziany lub krokoszowy! Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę ze szczyptą soli, aż stanie się półprzezroczysta, a następnie dodajemy mielony czosnek, aż stanie się aromatyczny. Następnie dodaj pokrojone pomidory i gotuj je, aż zmiękną, przez około 5 minut.

Teraz dodaj do mieszanki pomidorów wszystkie zioła, przyprawy, orzechy i nasiona i gotuj przez 2 minuty. Wlać 1 1/2 szklanki bulionu chili i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Przełóż tę mieszankę oraz zwęglone poblanos i jalapeños do blendera, dodaj kakao w proszku, masę lub mączkę kukurydzianą oraz cukier i miksuj, aż powstanie puree! Spróbuj swojego wegańskiego sosu mole i dodaj soli, jeśli to konieczne.

Ten sos mole będzie pasował do wielu różnych potraw. Ja używałam go również do przygotowania tych enchilad z kretem. Dodatkowy sos, który powstanie z przepisu, można zamrozić na 6 miesięcy!

Wegańskie Chilaquiles z Molem - adaptacje przepisu

Te wegańskie chilaquiles można w pełni dostosować do własnych potrzeb. Możesz dodać do nich więcej warzyw, np. smażoną cukinię lub paprykę. Możesz też dodać jajko sadzone lub rozdrobnionego kurczaka - choć oczywiście nie będzie to już wegańskie. Zaoszczędź czas, używając kupionego w sklepie sosu mole lub enchilada, albo spróbuj bardziej tradycyjnie, z salsą.

Ten wegański przepis na chilaquiles z kreta został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Wegańskie Chilaquiles z Molem Przepis

Obsługuje 3-4 osoby

Z tego przepisu powstanie dodatkowy sos mole, który można zamrozić i wykorzystać później. Pyszny będzie również kurczak w wolnowarze, grillowane tofu lub enchiladas. Użyłam chipsów tortilla ze słodkich ziemniaków, ale możesz użyć dowolnego rodzaju, jaki lubisz.

Składniki

Sos Mole:

  • 3 chili poblano

  • 1 jalapeno

  • 3 suszone chili chipotle, pozbawione szypułek i nasion

  • 2 suszone chile New Mexico lub chile ancho, pozbawione szypułek i nasion

  • 3 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki stołowe oleju o neutralnym smaku

  • 1 cebula, posiekana

  • 4 ząbki czosnku, mielone

  • 1 filiżanka pomidorów, posiekanych

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/8 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych

  • 3 łyżki stołowe pestek dyni

  • 1 łyżka nasion sezamu

  • 2 łyżki kakao w proszku

  • 2 łyżki masy lub mączki kukurydzianej

  • 2 łyżeczki cukru

Chilaquiles:

  • 1 łyżka stołowa oleju o neutralnym smaku

  • 1/2 cebuli, posiekana

  • 1 filiżanka mrożonej kukurydzy

  • 1 puszka 15 uncji czarnej fasoli, odsączona i opłukana

  • 6-8 uncji chipsów tortilla

  • Do przybrania: awokado, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, kolendra

Instrukcje

  1. Włączyć brojler. Umieścić poblanos i jalapenos na dużej blasze do pieczenia i piec po 3 minuty z każdej strony, aż skórka poczernieje. Przełożyć do miski i przykryć folią plastikową lub talerzem, aby zatrzymać parę. Gdy papryki będą wystarczająco chłodne, usuń zwęgloną skórkę, szypułkę, nasiona i posiekaj pozostały miąższ.

  2. W garnku lub szklanej miarce podgrzać 2-3 szklanki wody do prawie całkowitego wrzenia. Dodać suszone chili i rodzynki i odstawić, aby zmiękły podczas przygotowywania pozostałych składników (około 10-15 minut). Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij chili i rodzynki i zachowaj "bulion chili".

  3. Rozgrzać olej na średniej patelni. Dodać cebulę, szczyptę soli i smażyć 5 minut, aż stanie się półprzezroczysta. Dodać czosnek i smażyć 2 minuty, aż stanie się aromatyczny. Dodać pomidory i smażyć, aż pomidory zmiękną, przez kolejne 5 minut. Dodaj oregano, kminek i tymianek, czarny pieprz, cynamon, orzeszki ziemne, pestki dyni i sezam, a następnie gotuj przez 2 minuty. Wlać 1 1/2 szklanki bulionu chili i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aby smaki się połączyły.

  4. Przełożyć podsmażoną mieszankę cebuli i pomidorów oraz zwęglone poblanos i jalapeno do blendera. Dodać kakao w proszku, masę i cukier. Mieszać do uzyskania puree. Doprawić do smaku i posolić.

  5. Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i kukurydzę i smażyć do miękkości (ok. 5 minut). Dodać czarną fasolę, gotować aż się podgrzeje, ok. 2 minuty. Dodać chipsy tortilla i wymieszać, aby się połączyły. Dodać tyle sosu mole, aby go przykryć (ok. 1 filiżanki) i gotować, aż się podgrzeje, ok. 2 minuty. Podawać z wybranymi dodatkami.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na wegańskie chilaquiles z kretem, możesz również polubić:

Meksykańskie pieczone jajka

Grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii

Wegańska sałatka taco z mięsem Tempeh